DCDW Podcast 332: Mirjam van der Rijt en Chantal Brands van VASS NL

DCDW • Vandaag praten we met Powervrouwen in de automotive. Een podcast door vrouwen, over vrouwen in een mannenwereld. Vandaag niet één maar twee gasten, Mirjam van der Rijt, eigenaresse van VASS NL en Chantal Brands, commercieel Marketing medewerker bij VASS NL.
Marina Rietman Marina Rietman
• Laatste update:
Podcast 332: Mirjam van der Rijt en Chantal Brands van VASS NL
Podcast 332: Mirjam van der Rijt en Chantal Brands van VASS NL

Samen Sterk

“Ik ben Mirjam van der Rijt, eigenaresse van VASS Nederland (Verenigde Autobedrijven Samen Sterk) en mede-eigenaresse van John van der Rijt auto’s in Uden.” “Ik ben Chantal Brands, commercieel marketingmedewerkster bij VASS Nederland. Voor mijn tijd bij VASS had ik geen ervaring in de automotive sector, maar ik kon de vacature niet weerstaan.”

Mirjam vervolgt: “VASS Nederland is vier jaar geleden opgericht uit frustratie op zakelijk gebied. Soms worden bedrijven gedwongen tot samenwerking waarbij problemen kunnen ontstaan. De gedachte achter VASS is ‘Samen Sterk’, waardoor we collectief voordelen kunnen behalen, zoals hogere kortingen bij inkoop en het delen van ervaringen en informatie.”

Doorgroeien

“Inmiddels hebben 610 leden zich aangesloten bij VASS, die allemaal hebben ontdekt dat wij denken in oplossingen en mogelijkheden. Via de VASS-app staan alle leden met elkaar in verbinding en kunnen vraagstukken, problemen en oplossingen worden gedeeld. Zo zijn er bijvoorbeeld 2 juristen bij ons aangesloten met expertise in de automotive branche. We organiseren onder andere lezingen en bijeenkomsten met de leden en ons doel is om door te groeien, vooral op de aftersalesmarkt. Door groter te worden, wordt de samenwerking sterker en de stem van de bedrijven luider.”

Non-conformiteit

“Non-conformiteit is op dit moment de grootste uitdaging. Wettelijk is de non-conformiteitsperiode verlengd van 6 naar 12 maanden, wat de koper doet denken recht te hebben op 12 maanden garantie. Non-conformiteit houdt echter in dat het gekochte moet voldoen aan de verwachtingen bij de aankoop. De bewijslast ligt bij de verkoper, die moet bewijzen dat een mogelijk defect niet aanwezig was bij de verkoop.

Het draait dus om verwachtingen en open communicatie met de klant. Het blijft een grijs gebied, omdat de verwachtingen bij een oudere auto met veel kilometers anders zijn dan bij een nieuwere auto. VASS kan bij geschillen helpen door haar grote netwerk, ervaringen van anderen en advies van juristen.”

Vrouwen in de Automotive

Brands: “In de door mannen gedomineerde wereld van de automotive kan een vrouw voor verzachting zorgen. Een vrouw kan vaker iets zeggen zonder meteen voor een clash te zorgen. Toch had ik verwacht dat mannen directer zouden zijn in hun communicatie; vaak worden dingen niet gezegd. Als ik dan de olifant in de kamer bespreekbaar maak, krijgt dat achteraf vaak veel bijval.

Persoonlijk merk ik dat de balans tussen werk en privé soms voor schuldgevoelens kan zorgen. Tussen het opzetten van VASS en mijn werk in het autobedrijf was er weinig tijd voor onze dochter, wat ik soms moeilijk vond. Ik denk dat dit schuldgevoel typisch iets voor vrouwen is. Een doel voor de toekomst is een betere balans vinden tussen werk en privé.

Iets wat ik vrouwen in de automotive wil meegeven is: gewoon doen! Maak het je eigen en durf je ‘mannetje’ te staan.”

DCDW Podcast 332: Mirjam van der Rijt en Chantal Brands van VASS NL | Automotive Online

DCDW Podcast 332: Mirjam van der Rijt en Chantal Brands van VASS NL

DCDW • Vandaag praten we met Powervrouwen in de automotive. Een podcast door vrouwen, over vrouwen in een mannenwereld. Vandaag niet één maar twee gasten, Mirjam van der Rijt, eigenaresse van VASS NL en Chantal Brands, commercieel Marketing medewerker bij VASS NL.
Marina Rietman Marina Rietman
• Laatste update:
Podcast 332: Mirjam van der Rijt en Chantal Brands van VASS NL
Podcast 332: Mirjam van der Rijt en Chantal Brands van VASS NL

Samen Sterk

“Ik ben Mirjam van der Rijt, eigenaresse van VASS Nederland (Verenigde Autobedrijven Samen Sterk) en mede-eigenaresse van John van der Rijt auto’s in Uden.” “Ik ben Chantal Brands, commercieel marketingmedewerkster bij VASS Nederland. Voor mijn tijd bij VASS had ik geen ervaring in de automotive sector, maar ik kon de vacature niet weerstaan.”

Mirjam vervolgt: “VASS Nederland is vier jaar geleden opgericht uit frustratie op zakelijk gebied. Soms worden bedrijven gedwongen tot samenwerking waarbij problemen kunnen ontstaan. De gedachte achter VASS is ‘Samen Sterk’, waardoor we collectief voordelen kunnen behalen, zoals hogere kortingen bij inkoop en het delen van ervaringen en informatie.”

Doorgroeien

“Inmiddels hebben 610 leden zich aangesloten bij VASS, die allemaal hebben ontdekt dat wij denken in oplossingen en mogelijkheden. Via de VASS-app staan alle leden met elkaar in verbinding en kunnen vraagstukken, problemen en oplossingen worden gedeeld. Zo zijn er bijvoorbeeld 2 juristen bij ons aangesloten met expertise in de automotive branche. We organiseren onder andere lezingen en bijeenkomsten met de leden en ons doel is om door te groeien, vooral op de aftersalesmarkt. Door groter te worden, wordt de samenwerking sterker en de stem van de bedrijven luider.”

Non-conformiteit

“Non-conformiteit is op dit moment de grootste uitdaging. Wettelijk is de non-conformiteitsperiode verlengd van 6 naar 12 maanden, wat de koper doet denken recht te hebben op 12 maanden garantie. Non-conformiteit houdt echter in dat het gekochte moet voldoen aan de verwachtingen bij de aankoop. De bewijslast ligt bij de verkoper, die moet bewijzen dat een mogelijk defect niet aanwezig was bij de verkoop.

Het draait dus om verwachtingen en open communicatie met de klant. Het blijft een grijs gebied, omdat de verwachtingen bij een oudere auto met veel kilometers anders zijn dan bij een nieuwere auto. VASS kan bij geschillen helpen door haar grote netwerk, ervaringen van anderen en advies van juristen.”

Vrouwen in de Automotive

Brands: “In de door mannen gedomineerde wereld van de automotive kan een vrouw voor verzachting zorgen. Een vrouw kan vaker iets zeggen zonder meteen voor een clash te zorgen. Toch had ik verwacht dat mannen directer zouden zijn in hun communicatie; vaak worden dingen niet gezegd. Als ik dan de olifant in de kamer bespreekbaar maak, krijgt dat achteraf vaak veel bijval.

Persoonlijk merk ik dat de balans tussen werk en privé soms voor schuldgevoelens kan zorgen. Tussen het opzetten van VASS en mijn werk in het autobedrijf was er weinig tijd voor onze dochter, wat ik soms moeilijk vond. Ik denk dat dit schuldgevoel typisch iets voor vrouwen is. Een doel voor de toekomst is een betere balans vinden tussen werk en privé.

Iets wat ik vrouwen in de automotive wil meegeven is: gewoon doen! Maak het je eigen en durf je ‘mannetje’ te staan.”