DCDW 341: Johannes Stoffel van 2trde

DCDW • Welkom allemaal bij een nieuwe podcast met de missie om de online automotive beter te maken. Vandaag doen we dat met Johannes Stoffel van 2trde.  Johannes Stoffel, oprichter van 2trde, richt zich met zijn online veilinghuis op de B2B automotive markt, waarbij hij verschillende veilingplatformen samenbrengt.
Yannick Omgba Yannick Omgba
• Laatste update:
DCWD 341: Johannes Stoffel van 2trde
DCWD 341: Johannes Stoffel van 2trde

Online B2B veiling

“Ik ben Johannes Stoffel, oprichter van het online veilinghuis 2trde. Wij combineren meerdere online veilinghuizen op één platform, gericht op de autobranche en exclusief voor de B2B-markt. Wij verzorgen het volledige traject voor zowel koper als verkoper, van inname en fotografie tot de aflevering van de auto. Het voordeel voor kopers is dat we alle soorten aanbieders op ons platform samenbrengen, terwijl traditionele veilinghuizen zich vaak richten op een segment, zoals schadeauto’s of EV’s. Bij ons vind je alle segmenten, actief in Duitsland, Oostenrijk en de Benelux.”

Uitbreiding in de Benelux

“In de Benelux, waar we relatief nieuw zijn, richten we ons eerst op het vinden van kopers. Iedereen met een autobedrijf, zowel dealers als onafhankelijke bedrijven, kan klant worden. Wij bieden een Amazon-achtige ervaring waarbij we alles regelen: van papierwerk en BPM-afhandeling tot transport. De auto wordt, net als een Amazon-pakketje, kant-en-klaar bij je afgeleverd. Wanneer je een auto koopt op 2trde, kopen wij de auto op de veiling en jij koopt hem van ons, waardoor er geen onzekerheid is over de legaliteit of de verkoper. 2trde factureert de auto aan jouw autobedrijf.”

Investeren

“Bij 2trde investeren we continu in betere technologie en daarvoor hebben we partners nodig. Een van onze partners is Adavinta, het moederbedrijf van Marktplaats. Zij vertegenwoordigen ons in de Benelux als betrouwbare partner, maar je kunt ook direct contact met ons opnemen via e-mail of LinkedIn. We gebruiken deze investeringen om de klantenervaring te verbeteren, het proces te optimaliseren en duurzaam te groeien. We willen groeien op een haalbare en blijvende manier, zonder te snel te gaan.”

DCDW 341: Johannes Stoffel van 2trde | Automotive Online

DCDW 341: Johannes Stoffel van 2trde

DCDW • Welkom allemaal bij een nieuwe podcast met de missie om de online automotive beter te maken. Vandaag doen we dat met Johannes Stoffel van 2trde.  Johannes Stoffel, oprichter van 2trde, richt zich met zijn online veilinghuis op de B2B automotive markt, waarbij hij verschillende veilingplatformen samenbrengt.
Yannick Omgba Yannick Omgba
• Laatste update:
DCWD 341: Johannes Stoffel van 2trde
DCWD 341: Johannes Stoffel van 2trde

Online B2B veiling

“Ik ben Johannes Stoffel, oprichter van het online veilinghuis 2trde. Wij combineren meerdere online veilinghuizen op één platform, gericht op de autobranche en exclusief voor de B2B-markt. Wij verzorgen het volledige traject voor zowel koper als verkoper, van inname en fotografie tot de aflevering van de auto. Het voordeel voor kopers is dat we alle soorten aanbieders op ons platform samenbrengen, terwijl traditionele veilinghuizen zich vaak richten op een segment, zoals schadeauto’s of EV’s. Bij ons vind je alle segmenten, actief in Duitsland, Oostenrijk en de Benelux.”

Uitbreiding in de Benelux

“In de Benelux, waar we relatief nieuw zijn, richten we ons eerst op het vinden van kopers. Iedereen met een autobedrijf, zowel dealers als onafhankelijke bedrijven, kan klant worden. Wij bieden een Amazon-achtige ervaring waarbij we alles regelen: van papierwerk en BPM-afhandeling tot transport. De auto wordt, net als een Amazon-pakketje, kant-en-klaar bij je afgeleverd. Wanneer je een auto koopt op 2trde, kopen wij de auto op de veiling en jij koopt hem van ons, waardoor er geen onzekerheid is over de legaliteit of de verkoper. 2trde factureert de auto aan jouw autobedrijf.”

Investeren

“Bij 2trde investeren we continu in betere technologie en daarvoor hebben we partners nodig. Een van onze partners is Adavinta, het moederbedrijf van Marktplaats. Zij vertegenwoordigen ons in de Benelux als betrouwbare partner, maar je kunt ook direct contact met ons opnemen via e-mail of LinkedIn. We gebruiken deze investeringen om de klantenervaring te verbeteren, het proces te optimaliseren en duurzaam te groeien. We willen groeien op een haalbare en blijvende manier, zonder te snel te gaan.”