DCDW 339 Powervrouwen in de automotive – Carlijn van Dijk van Jaeger Advocaten

DCDW • Welkom allemaal bij een nieuwe podcast met de missie om de online automotive beter maken. Vandaag een podcast door vrouwen, over vrouwen in een mannenwereld. Onze gast vandaag is niet direct werkzaam in de automotive maar heeft er zeker mee te maken. Carlijn van Dijk is advocaat belastingprocedures en fiscaal strafrecht bij Jaeger Advocaten.
Marina Rietman Marina Rietman
DCDW Powervrouwen Podcast 339 - Carlijn van Dijk
DCDW Powervrouwen Podcast 339 - Carlijn van Dijk

Carlijn, leuk dat je er bent. Wil je aan onze luisteraars vertellen wie je bent en wat je doet?

“Ik ben Carlijn van Dijk, werkzaam als advocaat fiscaalrecht en strafrecht bij Jaeger Advocaten in Amsterdam. Na vier jaar bij PWC te hebben gewerkt als belastingadviseur op de btw-afdeling, raakte ik steeds meer overtuigd van het procederen. Sinds 2017 werk ik bij Jaeger.

Veel van onze klanten zijn actief in de autohandel, met name in de verkoop naar het buitenland. Auto’s worden ingekocht in Nederland, inclusief btw, en verkocht naar het buitenland tegen het zogenoemde btw-nultarief. De buitenlandse afnemer moet de inkoop bij hun eigen belastingdienst aangeven en daar belasting betalen. Dit gebeurt niet altijd. De verkopende Nederlandse bedrijven kunnen van deze btw-fraude de dupe worden.

De Belastingdienst  kan tot vijf jaar terug naheffingsaanslagen omzetbelasting opleggen als jij wist of had moeten weten van de btw-fraude. Je kunt daarnaast een fiscale boete – of erger – een strafrechtelijke vervolging aan de broek krijgen.”

Know your customer

Helaas is de overheid onduidelijk over welk onderzoek je had moeten doen om te voorkomen dat je aan frauduleuze bedrijven levert en hoe je je hiertegen kunt wapenen.”
De KYC, of Know Your Customer, is erg belangrijk. Het documenteren van jouw onderzoek naar de betreffende klant is zeer gewenst. Wat is zijn adres, heb je een uittreksel van de Kamer van Koophandel uit het land, heb je een VIES-check gedaan, hoe lang bestaat het bedrijf, etc. Omdat de overheid geen richtlijnen geeft uit angst btw-fraude in de hand te werken, heeft de BOVAG wel een  richtlijn opgesteld die je in dit verband zou kunnen volgen.”

De taart van ellende

“Als je de autoriteiten tegenover je krijgt, maak dan je borst maar nat. Cliënten hebben het ook wel over de “taart van ellende”. De FIOD kan je meenemen en opsluiten voor verhoor, halen je hele huis en bedrijf overhoop. Het is allemaal erg intimiderend. Wij hebben hiervoor een muismat met 13 belangrijke tips ontwikkeld  die je helpen bij een FIOD-inval, met als belangrijkste tip dat je je mond houdt totdat je een advocaat hebt gesproken.

Als bedrijf kun je alleen maar zorgen dat je alles hebt gedaan om te voorkomen dat de schuld bij jou komt te liggen. Zorg dus voor een goede KYC-procedure in je bedrijf, en indien mogelijk, informeer de Belastingdienst over je genomen stappen en documenteer zoveel mogelijk.”

Carlijn, dankjewel voor je komst naar de studio in Ede voor deze ‘van vrouwen, door vrouwen’-podcast.

DCDW 339 Powervrouwen in de automotive – Carlijn van Dijk van Jaeger Advocaten | Automotive Online

DCDW 339 Powervrouwen in de automotive – Carlijn van Dijk van Jaeger Advocaten

DCDW • Welkom allemaal bij een nieuwe podcast met de missie om de online automotive beter maken. Vandaag een podcast door vrouwen, over vrouwen in een mannenwereld. Onze gast vandaag is niet direct werkzaam in de automotive maar heeft er zeker mee te maken. Carlijn van Dijk is advocaat belastingprocedures en fiscaal strafrecht bij Jaeger Advocaten.
Marina Rietman Marina Rietman
DCDW Powervrouwen Podcast 339 - Carlijn van Dijk
DCDW Powervrouwen Podcast 339 - Carlijn van Dijk

Carlijn, leuk dat je er bent. Wil je aan onze luisteraars vertellen wie je bent en wat je doet?

“Ik ben Carlijn van Dijk, werkzaam als advocaat fiscaalrecht en strafrecht bij Jaeger Advocaten in Amsterdam. Na vier jaar bij PWC te hebben gewerkt als belastingadviseur op de btw-afdeling, raakte ik steeds meer overtuigd van het procederen. Sinds 2017 werk ik bij Jaeger.

Veel van onze klanten zijn actief in de autohandel, met name in de verkoop naar het buitenland. Auto’s worden ingekocht in Nederland, inclusief btw, en verkocht naar het buitenland tegen het zogenoemde btw-nultarief. De buitenlandse afnemer moet de inkoop bij hun eigen belastingdienst aangeven en daar belasting betalen. Dit gebeurt niet altijd. De verkopende Nederlandse bedrijven kunnen van deze btw-fraude de dupe worden.

De Belastingdienst  kan tot vijf jaar terug naheffingsaanslagen omzetbelasting opleggen als jij wist of had moeten weten van de btw-fraude. Je kunt daarnaast een fiscale boete – of erger – een strafrechtelijke vervolging aan de broek krijgen.”

Know your customer

Helaas is de overheid onduidelijk over welk onderzoek je had moeten doen om te voorkomen dat je aan frauduleuze bedrijven levert en hoe je je hiertegen kunt wapenen.”
De KYC, of Know Your Customer, is erg belangrijk. Het documenteren van jouw onderzoek naar de betreffende klant is zeer gewenst. Wat is zijn adres, heb je een uittreksel van de Kamer van Koophandel uit het land, heb je een VIES-check gedaan, hoe lang bestaat het bedrijf, etc. Omdat de overheid geen richtlijnen geeft uit angst btw-fraude in de hand te werken, heeft de BOVAG wel een  richtlijn opgesteld die je in dit verband zou kunnen volgen.”

De taart van ellende

“Als je de autoriteiten tegenover je krijgt, maak dan je borst maar nat. Cliënten hebben het ook wel over de “taart van ellende”. De FIOD kan je meenemen en opsluiten voor verhoor, halen je hele huis en bedrijf overhoop. Het is allemaal erg intimiderend. Wij hebben hiervoor een muismat met 13 belangrijke tips ontwikkeld  die je helpen bij een FIOD-inval, met als belangrijkste tip dat je je mond houdt totdat je een advocaat hebt gesproken.

Als bedrijf kun je alleen maar zorgen dat je alles hebt gedaan om te voorkomen dat de schuld bij jou komt te liggen. Zorg dus voor een goede KYC-procedure in je bedrijf, en indien mogelijk, informeer de Belastingdienst over je genomen stappen en documenteer zoveel mogelijk.”

Carlijn, dankjewel voor je komst naar de studio in Ede voor deze ‘van vrouwen, door vrouwen’-podcast.