Snapshots | Overname: Van Mossel slaat slag

Redactie Redactie
Dealerholding Van Mossel heeft inmiddels zo’n 250 vestigingen in de Benelux, Frankrijk en Duitsland (foto: Van Mossel). (Foto: Van Mossel)

Prognose / Bovag en RAI Vereniging: 400 duizend nieuwe auto’s in 2021

nieuwe autos shutterstock2020 7Brancheorganisatie Bovag en RAI Vereniging gaan in hun prognose voor 2021 uit van een verkoopniveau van 400 duizend personenwagens en 60 duizend bestelwagens. Ze melden daarbij een behoorlijke slag om de arm te houden. “De realisatie van deze verkoopcijfers is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen omtrent het coronavirus.” Voor dit jaar rekenen beide verenigingen vooralsnog op 350 duizend nieuwe auto’s, waar voor de corona-uitbraak nog werd uitgegaan van 425.000 verkopen in 2020. “Als gevolg van nieuwe bijtellingspercentages per 1 januari aanstaande zou er eind dit jaar nog grote vraag kunnen ontstaan naar elektrische auto’s”, zo verwachten ze. De brancheorganisaties gaan daarnaast voor volgend jaar uit van 64 duizend nieuwe bestelwagens en rekenen dit jaar op de verkoop van 58 duizend stuks.

Verder denken beide partijen dat het aandeel van elektrische auto’s in de totale verkoop volgend jaar meer dan 20 procent gaat bedragen. Over de eerste drie kwartalen van 2020 was dat bijna 12 procent en in heel 2019 bijna 14 procent.

Reorganisatie / Nefkens

Dealerholding Emil Frey voert een reorganisatie door bij Peugeot-dochter Nefkens. De vestigingen in Best, Veldhoven, Stadskanaal en Roden gaan dicht. De medewerkers zijn zoveel mogelijk binnen de groep herplaatst, voor twintig van hen is ontslag aangevraagd. Topman Simon Luijckx benadrukt dat de sluiting niet voortkomt uit de coronaproblematiek. “Deze sluitingen zijn een logische uitkomst van de netwerkstrategie van de importeur die ons in staat stelt om een groter verzorgingsgebied te bedienen met minder vestigingen.”

Gehoord

“Het dealerbedrijf in zijn huidige vorm is achterhaald.”

Dat zegt autobranche-adviseur Peter Gabriëls in de Automotive Online Talkshow op de stelling of de functie van autoverkoper voor een dealer niet verdwijnt. Gabriëls ziet veel meer in het verkopen van mobiliteit.

Aftermarket / Nieuwe leven voor Autodistribution

doyen autodistrtibution brondoyen2020Onderdelenleverancier Doyen gaat het grossiers- en garageconcept AD opnieuw introduceren op de Nederlandse markt. Op 22 september werd het concept gepresenteerd aan het API-netwerk, de grossierspartners van Doyen. “Het overgrote deel heeft mondeling akkoord gegeven om de overstap naar het AD concept te maken”, meldt Doyen. Hoeveel van de huidige Requal-bedrijven (de garageformule van Doyen) overstappen op AD, is nog niet bekend. Autodistribution Nederland richt zich in eerste instantie op de onafhankelijke en zelfstandige grossier in Nederland, zegt Kees Willemsen, salesdirector Autodistribution Nederland. “Wij kiezen voor lokale helden die zowel op grossiers- als garageniveau onafhankelijkheid hoog in het vaandel hebben staan.”

Doorstart / ASN Amstelveen weer open

asn autoschade amstelveen bronasn2020De vestiging van schadeketen ASN Autoschade in Amstelveen heeft een doorstart gemaakt onder leiding van Jeffrey Kuijer. De locatie was een volle dochter van ASN Groep en ging in maart failliet vanwege tegenvallende resultaten en een lage productiviteit. Kuijer was eigenaar van een kleinschalig, onafhankelijk schadeherstelbedrijf in Rijsenhout. Toen hij de mogelijkheid kreeg om ASN in Amstelveen over te nemen, wilde hij die kans niet laten lopen en verkocht zijn eigen bedrijf.

Lease / Arval: 25% EV in 2025

Leasemaatschappij Arval wil in 2025 zijn toegegroeid naar een vloot van 2 miljoen auto’s, waarvan 500 duizend elektrisch aangedreven. Hiervan moet het grootste deel – aantallen worden niet genoemd – batterij-elektrisch zijn. De vloot van Arval telt nu 1,3 miljoen auto’s. Dat vertelde ceo Alain van Groenendael van de leasemaatschappij tijdens de presentatie van een nieuwe strategie, die Arval moet omturnen van leaseautobedrijf naar mobiliteitsprovider.

Overname / Bochane Groep koopt Segerink&Wolbers

fordkugaplug in hybride shutterstock2020 7Dealerholding Bochane Groep heeft collega Renault- en Dacia dealer Segerink&Wolbers gekocht. Alle medewerkers gaan mee naar Bochane. Onderdeel van de transactie is ook de overname van Eswe Lease (1.000 contracten). Bochane Groep groeit door de overname naar 14 vestigingen. De nieuwverkoop groeit hiermee naar een kleine 9 duizend auto’s, terwijl de occasionverkoop rond de 6 duizend uitkomt. De schade-activiteiten in Lochem worden toegevoegd aan de activiteiten van Bochane-Boekhorst. DGA Thijs Bochane is trots op de overname. “Het is voor ons een prachtige stap waarbij we een dealer overnemen waarvan het verzorgingsgebied perfect aansluit. Ook groeien we nu fors in de lease. Dat past binnen ons strategisch plan. We zijn er trots op dat Henny (Wolbers, red) ons deze overname gegund heeft.”

Brand / Plug-in problemen

Autofabrikanten Ford en BMW hebben een afleverstop doorgevoerd in Europa voor diverse plug-in-modellen. Zo bestaat er bij de Ford Kuga plug-in hybride het gevaar dat het accupakket oververhit raakt en ook bij diverse modellen van BMW kunnen plug-ins spontaan in brand vliegen vanwege kortsluiting bij de accucellen. Beide autofabrikanten zoeken naar een oplossing van het probleem, maar dat gaat nog enkele maanden duren. BMW roept in Nederland 460 plug-ins terug. Ford riep eerder al 966 plug-ins terug, maar ziet van een verdere recall af omdat het probleem nog niet kan worden opgelost. Tot de oplossing er is, raadt het bedrijf consumenten af om volledig elektrisch te rijden en de accu extern op te laden.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Snapshots | Overname: Van Mossel slaat slag | Automotive Online

Snapshots | Overname: Van Mossel slaat slag

Redactie Redactie
Dealerholding Van Mossel heeft inmiddels zo’n 250 vestigingen in de Benelux, Frankrijk en Duitsland (foto: Van Mossel). (Foto: Van Mossel)

Prognose / Bovag en RAI Vereniging: 400 duizend nieuwe auto’s in 2021

nieuwe autos shutterstock2020 7Brancheorganisatie Bovag en RAI Vereniging gaan in hun prognose voor 2021 uit van een verkoopniveau van 400 duizend personenwagens en 60 duizend bestelwagens. Ze melden daarbij een behoorlijke slag om de arm te houden. “De realisatie van deze verkoopcijfers is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen omtrent het coronavirus.” Voor dit jaar rekenen beide verenigingen vooralsnog op 350 duizend nieuwe auto’s, waar voor de corona-uitbraak nog werd uitgegaan van 425.000 verkopen in 2020. “Als gevolg van nieuwe bijtellingspercentages per 1 januari aanstaande zou er eind dit jaar nog grote vraag kunnen ontstaan naar elektrische auto’s”, zo verwachten ze. De brancheorganisaties gaan daarnaast voor volgend jaar uit van 64 duizend nieuwe bestelwagens en rekenen dit jaar op de verkoop van 58 duizend stuks.

Verder denken beide partijen dat het aandeel van elektrische auto’s in de totale verkoop volgend jaar meer dan 20 procent gaat bedragen. Over de eerste drie kwartalen van 2020 was dat bijna 12 procent en in heel 2019 bijna 14 procent.

Reorganisatie / Nefkens

Dealerholding Emil Frey voert een reorganisatie door bij Peugeot-dochter Nefkens. De vestigingen in Best, Veldhoven, Stadskanaal en Roden gaan dicht. De medewerkers zijn zoveel mogelijk binnen de groep herplaatst, voor twintig van hen is ontslag aangevraagd. Topman Simon Luijckx benadrukt dat de sluiting niet voortkomt uit de coronaproblematiek. “Deze sluitingen zijn een logische uitkomst van de netwerkstrategie van de importeur die ons in staat stelt om een groter verzorgingsgebied te bedienen met minder vestigingen.”

Gehoord

“Het dealerbedrijf in zijn huidige vorm is achterhaald.”

Dat zegt autobranche-adviseur Peter Gabriëls in de Automotive Online Talkshow op de stelling of de functie van autoverkoper voor een dealer niet verdwijnt. Gabriëls ziet veel meer in het verkopen van mobiliteit.

Aftermarket / Nieuwe leven voor Autodistribution

doyen autodistrtibution brondoyen2020Onderdelenleverancier Doyen gaat het grossiers- en garageconcept AD opnieuw introduceren op de Nederlandse markt. Op 22 september werd het concept gepresenteerd aan het API-netwerk, de grossierspartners van Doyen. “Het overgrote deel heeft mondeling akkoord gegeven om de overstap naar het AD concept te maken”, meldt Doyen. Hoeveel van de huidige Requal-bedrijven (de garageformule van Doyen) overstappen op AD, is nog niet bekend. Autodistribution Nederland richt zich in eerste instantie op de onafhankelijke en zelfstandige grossier in Nederland, zegt Kees Willemsen, salesdirector Autodistribution Nederland. “Wij kiezen voor lokale helden die zowel op grossiers- als garageniveau onafhankelijkheid hoog in het vaandel hebben staan.”

Doorstart / ASN Amstelveen weer open

asn autoschade amstelveen bronasn2020De vestiging van schadeketen ASN Autoschade in Amstelveen heeft een doorstart gemaakt onder leiding van Jeffrey Kuijer. De locatie was een volle dochter van ASN Groep en ging in maart failliet vanwege tegenvallende resultaten en een lage productiviteit. Kuijer was eigenaar van een kleinschalig, onafhankelijk schadeherstelbedrijf in Rijsenhout. Toen hij de mogelijkheid kreeg om ASN in Amstelveen over te nemen, wilde hij die kans niet laten lopen en verkocht zijn eigen bedrijf.

Lease / Arval: 25% EV in 2025

Leasemaatschappij Arval wil in 2025 zijn toegegroeid naar een vloot van 2 miljoen auto’s, waarvan 500 duizend elektrisch aangedreven. Hiervan moet het grootste deel – aantallen worden niet genoemd – batterij-elektrisch zijn. De vloot van Arval telt nu 1,3 miljoen auto’s. Dat vertelde ceo Alain van Groenendael van de leasemaatschappij tijdens de presentatie van een nieuwe strategie, die Arval moet omturnen van leaseautobedrijf naar mobiliteitsprovider.

Overname / Bochane Groep koopt Segerink&Wolbers

fordkugaplug in hybride shutterstock2020 7Dealerholding Bochane Groep heeft collega Renault- en Dacia dealer Segerink&Wolbers gekocht. Alle medewerkers gaan mee naar Bochane. Onderdeel van de transactie is ook de overname van Eswe Lease (1.000 contracten). Bochane Groep groeit door de overname naar 14 vestigingen. De nieuwverkoop groeit hiermee naar een kleine 9 duizend auto’s, terwijl de occasionverkoop rond de 6 duizend uitkomt. De schade-activiteiten in Lochem worden toegevoegd aan de activiteiten van Bochane-Boekhorst. DGA Thijs Bochane is trots op de overname. “Het is voor ons een prachtige stap waarbij we een dealer overnemen waarvan het verzorgingsgebied perfect aansluit. Ook groeien we nu fors in de lease. Dat past binnen ons strategisch plan. We zijn er trots op dat Henny (Wolbers, red) ons deze overname gegund heeft.”

Brand / Plug-in problemen

Autofabrikanten Ford en BMW hebben een afleverstop doorgevoerd in Europa voor diverse plug-in-modellen. Zo bestaat er bij de Ford Kuga plug-in hybride het gevaar dat het accupakket oververhit raakt en ook bij diverse modellen van BMW kunnen plug-ins spontaan in brand vliegen vanwege kortsluiting bij de accucellen. Beide autofabrikanten zoeken naar een oplossing van het probleem, maar dat gaat nog enkele maanden duren. BMW roept in Nederland 460 plug-ins terug. Ford riep eerder al 966 plug-ins terug, maar ziet van een verdere recall af omdat het probleem nog niet kan worden opgelost. Tot de oplossing er is, raadt het bedrijf consumenten af om volledig elektrisch te rijden en de accu extern op te laden.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.