EC-bepaling houdt voertuigdata beschikbaar voor universele autobedrijven

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
De OBD-poort blijft open. (Foto: Texa)

Dat meldt de Europese Commissie vandaag.

De Europese koepelorganisatie voor autobedrijven Cecra laat in een eerste reactie weten blij te zijn dat zijn lobby effect heeft gehad. Vanuit de aftermarket werd gevreesd voor het afsluiten van de OBD-poort voor alle marktpartijen behalve de autofabrikant zelf. Er vindt momenteel zowel op Europees als landelijk niveau veel discussie plaats over in hoeverre autofabrikanten de data toegankelijk moeten maken voor derden

Naast het kunnen uitlezen, programmeren en updaten op een werkbare manier moeten autobedrijven, volgens de nieuwe bepaling ook toegang kunnen krijgen tot de data van het voertuig als het in beweging is.

“Vooral dat laatste punt is van belang om te kunnen innoveren in om in te spelen op nieuwe data-gedreven businessmodellen waar behoefte aan is bij dealers, garagebedrijven en hun klanten”, laat Cecra-president Jean-Charles Herrenschmidt weten in een reactie op het besluit. “Het is ook volledig in lijn met onze position paper over connectivity.”

De nieuwe voorstellen worden in januari behandeld in het Europees Parlement. Lees ook Automotive Werkplaats over de problemen met pass-thru.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.

EC-bepaling houdt voertuigdata beschikbaar voor universele autobedrijven | Automotive Online

EC-bepaling houdt voertuigdata beschikbaar voor universele autobedrijven

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
De OBD-poort blijft open. (Foto: Texa)

Dat meldt de Europese Commissie vandaag.

De Europese koepelorganisatie voor autobedrijven Cecra laat in een eerste reactie weten blij te zijn dat zijn lobby effect heeft gehad. Vanuit de aftermarket werd gevreesd voor het afsluiten van de OBD-poort voor alle marktpartijen behalve de autofabrikant zelf. Er vindt momenteel zowel op Europees als landelijk niveau veel discussie plaats over in hoeverre autofabrikanten de data toegankelijk moeten maken voor derden

Naast het kunnen uitlezen, programmeren en updaten op een werkbare manier moeten autobedrijven, volgens de nieuwe bepaling ook toegang kunnen krijgen tot de data van het voertuig als het in beweging is.

“Vooral dat laatste punt is van belang om te kunnen innoveren in om in te spelen op nieuwe data-gedreven businessmodellen waar behoefte aan is bij dealers, garagebedrijven en hun klanten”, laat Cecra-president Jean-Charles Herrenschmidt weten in een reactie op het besluit. “Het is ook volledig in lijn met onze position paper over connectivity.”

De nieuwe voorstellen worden in januari behandeld in het Europees Parlement. Lees ook Automotive Werkplaats over de problemen met pass-thru.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.