13,5% meer occasions verkocht in mei, handelsprijzen dalen licht

Occasions • Ook in mei was Volkswagen weer het populairste occasionmerk. Met 14.629 verkochte auto’s realiseert het merk een toename van 12,2 procent vergeleken met dezelfde periode in 2023.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Er zijn 122.132 occasions verkocht aan particuliere autokopers door autobedrijven (b2c). Dat is een stijging van 13,5 procent ten opzichte van mei 2023, toen autobedrijven 107.645 tweedehands auto’s verkochten. Dit blijkt uit cijfers van VWE. Ook in april gingen de occasionverkopen omhoog.

In mei was Volkswagen weer het populairste occasionmerk. Met 14.629 verkochte auto’s realiseert het merk een toename van 12,2 procent vergeleken met dezelfde periode in 2023.

Remarketingplatform Auto1 Group meldt tegelijkertijd dat de Europese prijsindex van personenauto’s zakt van 138.0 in april naar 137.9 in mei, een lichte daling van 0,1 procentpunt. De dalende trend op jaarbasis zet zich voort met een daling van 7 procentpunt van mei 2023 (148.3) naar mei dit jaar (137.9), aldus Auto1.

Dit jaar is de index verschoven van 142.0 tot 137.9, wat een daling in de prijzen van occasions van 2,9 procentpunt weerspiegelt. De prijzen voor occasions liggen wel nog steeds 16,4 procent hoger dan vóór de pandemie, gemeten in mei 2019, toen de index op 118.5 stond, meldt Auto1.

Vraagprijs vs zoekprijs

Automotive Mediaventions meldt dat de gemiddelde vraagprijs op Autotrack en Gaspedaal.nl in mei licht daalde naar 23.698 euro. Ook de vraagprijs op Autoscout24 is opnieuw gedaald, nu naar 22.617 euro. Een tweedehandsauto kostte in mei dit jaar ruim €2.000 minder dan mei vorig jaar (-8,2%), namelijk 22.617 euro. Daarmee is de gemiddelde prijs van een occasion bijna gelijk aan de prijs uit mei 2022 (22.105 euro).

De gemiddelde zoekprijs van autokopers was afgelopen maand 17.264 euro waarmee het verschil tussen het bedrag dat consumenten willen uitgeven aan een nieuwe auto en de gemiddelde vraagprijs in de showroom ruim 6 duizend euro bedraagt, iets meer dan begin dit jaar.

De zoekprijs van benzinehybrides daalde volgens AMV ‘dramatisch’ met ruim 12 procent. Verder valt op dat de zoekprijzen voor elektrische auto’s met 1 procent naar beneden gingen. Tegelijkertijd zijn occasionkopers bereid om meer geld uit te geven aan een dieselauto. De zoekprijs van deze auto’s ging namelijk omhoog ‘met een kleine procent’, aldus AMV.

Tot slot voert ook hier Volkswagen de lijst aan als meest gezochte merk, en de Golf en Polo als meest gezochte modellen.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

13,5% meer occasions verkocht in mei, handelsprijzen dalen licht | Automotive Online

13,5% meer occasions verkocht in mei, handelsprijzen dalen licht

Occasions • Ook in mei was Volkswagen weer het populairste occasionmerk. Met 14.629 verkochte auto’s realiseert het merk een toename van 12,2 procent vergeleken met dezelfde periode in 2023.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Er zijn 122.132 occasions verkocht aan particuliere autokopers door autobedrijven (b2c). Dat is een stijging van 13,5 procent ten opzichte van mei 2023, toen autobedrijven 107.645 tweedehands auto’s verkochten. Dit blijkt uit cijfers van VWE. Ook in april gingen de occasionverkopen omhoog.

In mei was Volkswagen weer het populairste occasionmerk. Met 14.629 verkochte auto’s realiseert het merk een toename van 12,2 procent vergeleken met dezelfde periode in 2023.

Remarketingplatform Auto1 Group meldt tegelijkertijd dat de Europese prijsindex van personenauto’s zakt van 138.0 in april naar 137.9 in mei, een lichte daling van 0,1 procentpunt. De dalende trend op jaarbasis zet zich voort met een daling van 7 procentpunt van mei 2023 (148.3) naar mei dit jaar (137.9), aldus Auto1.

Dit jaar is de index verschoven van 142.0 tot 137.9, wat een daling in de prijzen van occasions van 2,9 procentpunt weerspiegelt. De prijzen voor occasions liggen wel nog steeds 16,4 procent hoger dan vóór de pandemie, gemeten in mei 2019, toen de index op 118.5 stond, meldt Auto1.

Vraagprijs vs zoekprijs

Automotive Mediaventions meldt dat de gemiddelde vraagprijs op Autotrack en Gaspedaal.nl in mei licht daalde naar 23.698 euro. Ook de vraagprijs op Autoscout24 is opnieuw gedaald, nu naar 22.617 euro. Een tweedehandsauto kostte in mei dit jaar ruim €2.000 minder dan mei vorig jaar (-8,2%), namelijk 22.617 euro. Daarmee is de gemiddelde prijs van een occasion bijna gelijk aan de prijs uit mei 2022 (22.105 euro).

De gemiddelde zoekprijs van autokopers was afgelopen maand 17.264 euro waarmee het verschil tussen het bedrag dat consumenten willen uitgeven aan een nieuwe auto en de gemiddelde vraagprijs in de showroom ruim 6 duizend euro bedraagt, iets meer dan begin dit jaar.

De zoekprijs van benzinehybrides daalde volgens AMV ‘dramatisch’ met ruim 12 procent. Verder valt op dat de zoekprijzen voor elektrische auto’s met 1 procent naar beneden gingen. Tegelijkertijd zijn occasionkopers bereid om meer geld uit te geven aan een dieselauto. De zoekprijs van deze auto’s ging namelijk omhoog ‘met een kleine procent’, aldus AMV.

Tot slot voert ook hier Volkswagen de lijst aan als meest gezochte merk, en de Golf en Polo als meest gezochte modellen.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.