Vinfast haalt productiedoel niet, wel forse groei in laatste kwartaal

Vinfast • In het vierde kwartaal van 2023 leverde Vinfast ruim 13 duizend auto’s.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
autofabriek
De Vinfast-fabriek in Vietnam (foto: Shutterstock).

Vinfast leverde 35 duizend auto’s in 2023. Dat is minder dan de productiedoelstelling van 40 duizend auto’s. Dat meldt de Vietnamese fabrikant in een persbericht.

Het bedrijf zegt de productiedoelstelling niet te halen door ‘een trage acceptatie van elektrische voertuigen in sommige regio’s, felle concurrentie en een onzekere economie’.

Leveringen

Hoewel Vinfast de productiedoelstelling niet haalde, stegen de leveringen in het laatste kwartaal van 2023 met 35 procent vergeleken met het derde kwartaal tot 13.513 auto’s.

Persbureau Reuters meldt dat 60 procent van de leveringen in het tweede en derde kwartaal naar dochteronderneming Green SM, een in Vietnam gevestigde taxi-exploitant en leasemaatschappij die in handen is van Vinfast-oprichter Pham Nhat Vuong. De laatstgenoemde is sinds kort ceo van het bedrijf.

AM Powerranking

Vinfast is een van de nieuwkomers op de Europese markt. Het merk moet zich gaan bewijzen in een drukke markt, zonder eigen dealernetwerk. In Nederland werkt Vinfast samen met Leaseplan voor de leaseactiviteiten.

In de AM Powerranking voor nieuwkomers, gepubliceerd in september 2023, kreeg Vinfast de slagingskans ‘redelijk/klein’. In de toelichting: ‘Vinfast ging recent naar de beurs en met redelijk succes. In Nederland zijn de eerste showrooms inmiddels geopend. Maar de kwaliteit van de modellen verdient nog de nodige aandacht, net als de prijsstelling. De VF8 is met de huidige prijzen kansloos tegen bijna de gehele concurrentie. Maar Vinfast heeft het geld om nog een paar nieuwe modellen te lanceren, dus we schrijven de Vietnamezen nog zeker niet af.’

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Vinfast haalt productiedoel niet, wel forse groei in laatste kwartaal | Automotive Online

Vinfast haalt productiedoel niet, wel forse groei in laatste kwartaal

Vinfast • In het vierde kwartaal van 2023 leverde Vinfast ruim 13 duizend auto’s.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
autofabriek
De Vinfast-fabriek in Vietnam (foto: Shutterstock).

Vinfast leverde 35 duizend auto’s in 2023. Dat is minder dan de productiedoelstelling van 40 duizend auto’s. Dat meldt de Vietnamese fabrikant in een persbericht.

Het bedrijf zegt de productiedoelstelling niet te halen door ‘een trage acceptatie van elektrische voertuigen in sommige regio’s, felle concurrentie en een onzekere economie’.

Leveringen

Hoewel Vinfast de productiedoelstelling niet haalde, stegen de leveringen in het laatste kwartaal van 2023 met 35 procent vergeleken met het derde kwartaal tot 13.513 auto’s.

Persbureau Reuters meldt dat 60 procent van de leveringen in het tweede en derde kwartaal naar dochteronderneming Green SM, een in Vietnam gevestigde taxi-exploitant en leasemaatschappij die in handen is van Vinfast-oprichter Pham Nhat Vuong. De laatstgenoemde is sinds kort ceo van het bedrijf.

AM Powerranking

Vinfast is een van de nieuwkomers op de Europese markt. Het merk moet zich gaan bewijzen in een drukke markt, zonder eigen dealernetwerk. In Nederland werkt Vinfast samen met Leaseplan voor de leaseactiviteiten.

In de AM Powerranking voor nieuwkomers, gepubliceerd in september 2023, kreeg Vinfast de slagingskans ‘redelijk/klein’. In de toelichting: ‘Vinfast ging recent naar de beurs en met redelijk succes. In Nederland zijn de eerste showrooms inmiddels geopend. Maar de kwaliteit van de modellen verdient nog de nodige aandacht, net als de prijsstelling. De VF8 is met de huidige prijzen kansloos tegen bijna de gehele concurrentie. Maar Vinfast heeft het geld om nog een paar nieuwe modellen te lanceren, dus we schrijven de Vietnamezen nog zeker niet af.’

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.