Indicata: Prijsval door ‘abnormaal’ overschot gebruikte elektrische auto’s

Restwaarde • De prijs van een gebruikte Tesla Model S daalde al met 10.750 euro.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Tesla Model S. (Foto: Shutterstock).

De prijzen van gebruikte elektrische auto’s dalen fors door abnormale pieken in de nieuwverkoop. Dat concludeert Indicata, het databedrijf van Autorola, in een onderzoek naar restwaarden.

In het onderzoek vergelijkt Indicata de huidige situatie met die van het verleden waar de Mitsubishi Outlander PHEV vijf jaar na een ongekende verkooppiek ook door de Nederlandse markt geabsorbeerd moest worden. Op basis van het voorbeeld uit het verleden ziet Indicata een ‘sterke correlatie tussen voorraadverhoging en prijs’.

Tesla

Dezelfde regel gaat op voor de Tesla Model S. De prijs van een gebruikte Tesla Model S daalde al met 10.750 euro (-19%) vanwege een aanbodoverschot. Dat overschot wordt veroorzaakt door de overvloed aan Tesla’s die teruglopen uit de lease, gedreven door belastingvoordelen.

Voor de Tesla Model 3 verwacht Indicata een soortgelijke ontwikkeling als bij de Outlander en de Model S. In de loop van 2024 en begin 2025 verwacht Indicata dat de prijs van de Model 3 fors afneemt. Niet alleen de restwaarde van de Tesla Model 3 daalt, maar de prijsval heeft betrekking op de hele markt voor elektrische auto’s, zo stelt Indicata.

Indicata verwacht ook dat de export van de Tesla Model 3 naar een andere Europese markt zal toenemen. Al moet op die markt wel een volwassen vraag zijn naar elektrische voertuigen, schrijft Indicata.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Indicata: Prijsval door ‘abnormaal’ overschot gebruikte elektrische auto’s | Automotive Online

Indicata: Prijsval door ‘abnormaal’ overschot gebruikte elektrische auto’s

Restwaarde • De prijs van een gebruikte Tesla Model S daalde al met 10.750 euro.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Tesla Model S. (Foto: Shutterstock).

De prijzen van gebruikte elektrische auto’s dalen fors door abnormale pieken in de nieuwverkoop. Dat concludeert Indicata, het databedrijf van Autorola, in een onderzoek naar restwaarden.

In het onderzoek vergelijkt Indicata de huidige situatie met die van het verleden waar de Mitsubishi Outlander PHEV vijf jaar na een ongekende verkooppiek ook door de Nederlandse markt geabsorbeerd moest worden. Op basis van het voorbeeld uit het verleden ziet Indicata een ‘sterke correlatie tussen voorraadverhoging en prijs’.

Tesla

Dezelfde regel gaat op voor de Tesla Model S. De prijs van een gebruikte Tesla Model S daalde al met 10.750 euro (-19%) vanwege een aanbodoverschot. Dat overschot wordt veroorzaakt door de overvloed aan Tesla’s die teruglopen uit de lease, gedreven door belastingvoordelen.

Voor de Tesla Model 3 verwacht Indicata een soortgelijke ontwikkeling als bij de Outlander en de Model S. In de loop van 2024 en begin 2025 verwacht Indicata dat de prijs van de Model 3 fors afneemt. Niet alleen de restwaarde van de Tesla Model 3 daalt, maar de prijsval heeft betrekking op de hele markt voor elektrische auto’s, zo stelt Indicata.

Indicata verwacht ook dat de export van de Tesla Model 3 naar een andere Europese markt zal toenemen. Al moet op die markt wel een volwassen vraag zijn naar elektrische voertuigen, schrijft Indicata.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.