Tegenvallende verkoop Tesla ondanks fikse prijsverlagingen

Tesla • Ondanks de prijsverlaging van 14 tot 20 procent steeg de verkoop minder dan verwacht.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(foto: Shutterstock)

Tesla heeft het afgelopen kwartaal wereldwijd 423 duizend auto’s verkocht: een record. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2022 was de stijging echter bescheiden, ondanks de flinke prijsverlagingen van begin dit jaar. Dit meldt het ANP.

In totaal verkocht Tesla van januari tot en met maart wereldwijd bijna 423 duizend auto’s, een stijging van 36 procent ten opzichte van Q1 in 2022.

Ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar steeg het aantal verkochte voertuigen met 4 procent. Dat komt door de goedkopere Model 3 en Model Y, waarvan er 6 procent meer werden verkocht. In Nederland was de Model Y afgelopen maand het meest geregistreerde model. Van de duurdere Tesla-modellen, Model X en de Model S, daalde de verkoop sterk (-38%).

Prijsverlaging

Topman Elon Musk kondigde eerder dit jaar aan dat hij dit jaar 2 miljoen Tesla’s wil verkopen. Dat is 52 procent meer dan vorig jaar. Met de verkoopcijfers in Q1 is Tesla nog niet op de goede weg om dat doel te bereiken. Om de verkoop te stimuleren verlaagde Tesla de prijzen voor zijn auto’s in januari wereldwijd met 14 tot 20 procent. Dat was het gevolg van het missen van de verkoopdoelstelling voor 2022. Tesla heeft de productie de afgelopen tijd opgevoerd, onder meer in nieuwe fabrieken in Texas en bij Berlijn.

Ook in China, een belangrijke afzetmarkt voor de elektrische auto’s, trekt de productie aan na het loslaten van strikte coronamaatregelen.

Hoeveel inkomsten de autoverkoop heeft opgeleverd is nog niet bekend. Tesla publiceert later deze maand de financiële resultaten over het eerste kwartaal

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.