Subsidiepot voor elektrische bestelauto’s leeg

Subsidie • Er komen dit jaar 7.500 elektrische bestelauto’s bij.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Ministerie van IenW)

De subsidiepot voor elektrische bestelwagens is sinds maandag leeg. Omdat er meer subsidie was – dit jaar 33 miljoen euro – ligt het aantal toegekende aanvragen ruim een derde hoger dan in 2022. Dat betekent dat er dit jaar 7.500 elektrische bestelauto’s bijkomen, zo heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) bekendgemaakt.

Het aantal elektrische bestelbussen gaat dit jaar met de helft stijgen. ‘En dat is mooi nieuws in aanloop naar 2025. Vanaf dan mogen steden zero-emissiezones in en rond hun stadscentra aanwijzen die zonder vervuilende uitlaatgassen bevoorraad worden. Bijvoorbeeld met elektrische bestelbussen,’ zo schrijft I&W in een toelichting.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen legt verder uit: “Het is goed nieuws dat weer meer ondernemers overstappen. We zijn volop bezig met een grote omslag naar schoon verkeer in onze steden en dorpen. Zo’n 30 steden willen dat vanaf 2025 alle nieuwe bestelbussen en vrachtwagens in hun centra schoon rijden. Ik vind het heel verstandig dat ondernemers als ze dat kunnen daar nu op voorsorteren, nu de kans er is dat met subsidie te doen. En fijn voor ons allemaal; het is toch lekker als je pakketje in een stille en schone bestelbus wordt bezorgd.”

Laatste jaar

De verwachting is dat de aanschafprijs van een elektrische bestelbus in 2025 concurrerend is met die van een bestelbus op diesel of benzine, aldus I&W. Daarom is 2024 het laatste jaar waarin ondernemers subsidie kunnen krijgen. Hoeveel subsidiebudget er in 2024 is wordt later dit jaar bekend, naar verwachting is dat meer dan de 33 miljoen euro die dit jaar beschikbaar was.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.

Meer lezen over elektrische bestelwagens en I&M

Subsidiepot voor elektrische bestelauto’s leeg | Automotive Online

Subsidiepot voor elektrische bestelauto’s leeg

Subsidie • Er komen dit jaar 7.500 elektrische bestelauto’s bij.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Ministerie van IenW)

De subsidiepot voor elektrische bestelwagens is sinds maandag leeg. Omdat er meer subsidie was – dit jaar 33 miljoen euro – ligt het aantal toegekende aanvragen ruim een derde hoger dan in 2022. Dat betekent dat er dit jaar 7.500 elektrische bestelauto’s bijkomen, zo heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) bekendgemaakt.

Het aantal elektrische bestelbussen gaat dit jaar met de helft stijgen. ‘En dat is mooi nieuws in aanloop naar 2025. Vanaf dan mogen steden zero-emissiezones in en rond hun stadscentra aanwijzen die zonder vervuilende uitlaatgassen bevoorraad worden. Bijvoorbeeld met elektrische bestelbussen,’ zo schrijft I&W in een toelichting.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen legt verder uit: “Het is goed nieuws dat weer meer ondernemers overstappen. We zijn volop bezig met een grote omslag naar schoon verkeer in onze steden en dorpen. Zo’n 30 steden willen dat vanaf 2025 alle nieuwe bestelbussen en vrachtwagens in hun centra schoon rijden. Ik vind het heel verstandig dat ondernemers als ze dat kunnen daar nu op voorsorteren, nu de kans er is dat met subsidie te doen. En fijn voor ons allemaal; het is toch lekker als je pakketje in een stille en schone bestelbus wordt bezorgd.”

Laatste jaar

De verwachting is dat de aanschafprijs van een elektrische bestelbus in 2025 concurrerend is met die van een bestelbus op diesel of benzine, aldus I&W. Daarom is 2024 het laatste jaar waarin ondernemers subsidie kunnen krijgen. Hoeveel subsidiebudget er in 2024 is wordt later dit jaar bekend, naar verwachting is dat meer dan de 33 miljoen euro die dit jaar beschikbaar was.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.

Meer lezen over elektrische bestelwagens en I&M