Afstoten Russische activiteiten drukt winst ALD Leaseplan

Leaseplan ALD • Eind mei werd het overgenomen Leaseplan geïntegreerd in ALD Automotive.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: ALD Leaseplan

ALD Leaseplan rapporteert over het eerste halfjaar van 2023 een nettowinst van 560 miljoen euro. Het is het eerste gezamenlijk financieel verslag, sinds de overname van Leaseplan door ALD. De cijfers van Leaseplan zijn sinds mei dit jaar opgenomen in de resultaten van ALD.

De winst wordt gestuwd door vermindering van afschrijvingskosten als gevolg van de structureel hoge restwaarden. De marge op leasecontracten ging omhoog van 62,7 miljoen in H1 van 2022, naar 315,3 miljoen afgelopen halfjaar.

Het verkoopresultaat van gebruikte auto’s per eenheid daalde wel licht. Was vorig jaar de winst nog gemiddeld 3.212 euro per auto, dit jaar is het 2.887 euro per auto. In totaal gaat het om een opbrengst van 285,4 miljoen euro (vorig jaar: 432,7 miljoen euro).

Rusland

Het stopzetten van de activiteiten van ALD Rusland drukte de winst. Hiervoor is een post van -91,3 miljoen euro opgenomen.

Het totaal aantal contracten wereldwijd is 3,3 miljoen, zo blijkt uit de halfjaarcijfers. De totale gefinancierde vloot bedroeg eind juni 2,6 miljoen voertuigen. Dat is 3 procent meer dan een jaar geleden, stelt ALD Leaseplan. Om tot die conclusie te komen werden de cijfers van vorig jaar gecorrigeerd met de integratie van Leaseplan én met het wegvallen van de operaties in Rusland, USA, Portugal, Ierland, Noorwegen, Tsjechië, Finland en Luxemburg.

“De integratie van Leaseplan verloopt volgens plan”, vertelt Tim Albertsen, ceo ALD Leaseplan in zijn toelichting bij de cijfers. “Na twee maanden integratie hebben we onze eerste doelstellingen al bereikt. We zullen ons integratieplan in hetzelfde hoge tempo blijven uitvoeren en ik heb er alle vertrouwen in dat we daar binnenkort de vruchten van plukken.”

ALD-ceo Albertsen over overname Leaseplan: ‘Snelheid boven perfectie’

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Afstoten Russische activiteiten drukt winst ALD Leaseplan | Automotive Online

Afstoten Russische activiteiten drukt winst ALD Leaseplan

Leaseplan ALD • Eind mei werd het overgenomen Leaseplan geïntegreerd in ALD Automotive.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: ALD Leaseplan

ALD Leaseplan rapporteert over het eerste halfjaar van 2023 een nettowinst van 560 miljoen euro. Het is het eerste gezamenlijk financieel verslag, sinds de overname van Leaseplan door ALD. De cijfers van Leaseplan zijn sinds mei dit jaar opgenomen in de resultaten van ALD.

De winst wordt gestuwd door vermindering van afschrijvingskosten als gevolg van de structureel hoge restwaarden. De marge op leasecontracten ging omhoog van 62,7 miljoen in H1 van 2022, naar 315,3 miljoen afgelopen halfjaar.

Het verkoopresultaat van gebruikte auto’s per eenheid daalde wel licht. Was vorig jaar de winst nog gemiddeld 3.212 euro per auto, dit jaar is het 2.887 euro per auto. In totaal gaat het om een opbrengst van 285,4 miljoen euro (vorig jaar: 432,7 miljoen euro).

Rusland

Het stopzetten van de activiteiten van ALD Rusland drukte de winst. Hiervoor is een post van -91,3 miljoen euro opgenomen.

Het totaal aantal contracten wereldwijd is 3,3 miljoen, zo blijkt uit de halfjaarcijfers. De totale gefinancierde vloot bedroeg eind juni 2,6 miljoen voertuigen. Dat is 3 procent meer dan een jaar geleden, stelt ALD Leaseplan. Om tot die conclusie te komen werden de cijfers van vorig jaar gecorrigeerd met de integratie van Leaseplan én met het wegvallen van de operaties in Rusland, USA, Portugal, Ierland, Noorwegen, Tsjechië, Finland en Luxemburg.

“De integratie van Leaseplan verloopt volgens plan”, vertelt Tim Albertsen, ceo ALD Leaseplan in zijn toelichting bij de cijfers. “Na twee maanden integratie hebben we onze eerste doelstellingen al bereikt. We zullen ons integratieplan in hetzelfde hoge tempo blijven uitvoeren en ik heb er alle vertrouwen in dat we daar binnenkort de vruchten van plukken.”

ALD-ceo Albertsen over overname Leaseplan: ‘Snelheid boven perfectie’

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.