‘Stellantis-topman Tavares zet vraagtekens bij groeibeleid Tesla’

Stellantis • De Peugeot- en Opel-moeder boekte een recordwinst in de eerste zes maanden van dit jaar.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Foto: Opel

Volgens Stellantis-ceo Carlos Tavares betreedt Tesla nu ‘de echte wereld van scherpe prijzen en kostendruk en het effect daarvan op winstgevendheid’. Dat zei hij bij een toelichting op de halfjaarcijfers, aldus persbureau Reuters.

De Stellantis-topman benoemt dat Tesla nu ook voor operationele problemen komt te staan. “Het resultaat van het feit dat Tesla zich nu in mijn wereld begeeft, is dat hun winstgevendheid is gedaald van meer dan 17 procent in de eerste helft van 2022 naar 10,5 procent in de eerste helft van 2023.”

Prijsoorlog

Stellantis maakte onlangs bekend dat het concern een recordwinst boekte in het eerste half jaar van 2023. De winst is te danken aan hogere verkoopprijzen en het einde van de leverproblematiek. Het bedrijf zag de nettowinst in de eerste jaarhelft stijgen met 37 procent tot 10,9 miljard euro. De omzet steeg met 12 procent tot 98 miljard euro.

Volgens de Stellantis-topman voelt ook Tesla de toenemende concurrentie van Chinese EV-fabrikanten. “Elon Musk, die ik volledig respecteer, zegt dat Tesla groei verkiest boven winstgevendheid. Die strategische keuze kan weleens ongunstig uitpakken in de huidige prijsoorlog”, meent Tavares. “Ze waren winstgevender dan Stellantis, nu zijn ze minder winstgevend dan Stellantis.”

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

‘Stellantis-topman Tavares zet vraagtekens bij groeibeleid Tesla’ | Automotive Online

‘Stellantis-topman Tavares zet vraagtekens bij groeibeleid Tesla’

Stellantis • De Peugeot- en Opel-moeder boekte een recordwinst in de eerste zes maanden van dit jaar.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Foto: Opel

Volgens Stellantis-ceo Carlos Tavares betreedt Tesla nu ‘de echte wereld van scherpe prijzen en kostendruk en het effect daarvan op winstgevendheid’. Dat zei hij bij een toelichting op de halfjaarcijfers, aldus persbureau Reuters.

De Stellantis-topman benoemt dat Tesla nu ook voor operationele problemen komt te staan. “Het resultaat van het feit dat Tesla zich nu in mijn wereld begeeft, is dat hun winstgevendheid is gedaald van meer dan 17 procent in de eerste helft van 2022 naar 10,5 procent in de eerste helft van 2023.”

Prijsoorlog

Stellantis maakte onlangs bekend dat het concern een recordwinst boekte in het eerste half jaar van 2023. De winst is te danken aan hogere verkoopprijzen en het einde van de leverproblematiek. Het bedrijf zag de nettowinst in de eerste jaarhelft stijgen met 37 procent tot 10,9 miljard euro. De omzet steeg met 12 procent tot 98 miljard euro.

Volgens de Stellantis-topman voelt ook Tesla de toenemende concurrentie van Chinese EV-fabrikanten. “Elon Musk, die ik volledig respecteer, zegt dat Tesla groei verkiest boven winstgevendheid. Die strategische keuze kan weleens ongunstig uitpakken in de huidige prijsoorlog”, meent Tavares. “Ze waren winstgevender dan Stellantis, nu zijn ze minder winstgevend dan Stellantis.”

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.