Tesla en Chinese autofabrikanten kondigen ‘wapenstilstand’ af

Prijsoorlog • De afspraken werden vandaag gemaakt tijdens een bijeenkomst met 17 fabrikanten.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Tesla groeit in China tegen stroom in

De Amerikaanse autofabrikant Tesla en de grote Chinese bouwers van elektrische auto’s hebben officieel beloofd om eerlijk met elkaar te gaan concurreren om ‘abnormale prijzen’ te voorkomen. Dat betekent mogelijk een einde aan de prijzenoorlog die al maanden aan de gang is. Dat meldt het ANP.

De afspraken werden donderdag gemaakt tijdens een bijeenkomst in Shanghai, waar zestien bestuurders van Chinese autofabrikanten aanwezig waren. Het gaat onder meer om de Chinese merken Nio, Xpeng, Geely, Great Wall Motor en Chery Automobile. De fabrikanten beloofden ook consumenten niet te misleiden en de groei te helpen stabiliseren en risico’s te vermijden.

Woede

Tesla veroorzaakte eind vorig jaar een prijzenoorlog door de prijzen van zijn modellen flink omlaag te gooien om de vraag aan te jagen. Dat zorgde ervoor dat andere grote merken met forse kortingen gingen strooien om klanten te lokken. Tesla, onder leiding van miljardair Elon Musk, en BYD, het grootste automerk van China, liepen voorop in de strijd. Deze merken verlaagden de prijzen met gemiddeld 6 procent gedurende de eerste vijf maanden van het jaar.

De prijsverlagingen wekten de woede van sommige klanten die al auto’s hadden gekocht tegen de oude, veel hogere prijzen.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.