‘China bevordert EV-markt met nieuw stimuleringspakket’

China • Wanneer de subsidie ingaat is nog onduidelijk.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Tesla-fabriek in China. (Foto: Tesla)

China kondigt een nieuw stimuleringspakket aan om de consumptie ’te herstellen en uit te breiden’. Een aankoopsubsidie voor EV’s is onderdeel van de plannen. De maatregelen volgen op eerdere plannen om de verkoop van EV’s te stimuleren. Dat zei Jin Xiandong, een functionaris van de Chinese nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie, tijdens de maandelijkse persconferentie.

De Chinese regering speelt met het nieuwe stimuleringspakket in op de zwakke economische groei in het tweede kwartaal van dit jaar. Met het zogenoemde 20-puntenplan wil de Chinese regering onder andere de verkoop van EV’s bevorderen. “De koopkracht en verwachtingen van consumenten zijn relatief zwak, terwijl de consumptie-infrastructuur en het milieu verbeterd moeten worden,” zei Jin.

Meer subsidies

Vorige maand kondigde het Chinese ministerie van Financiën nog aan dat Chinese EV’s zijn vrijgesteld van aankoopbelasting tot 30 duizend yuan (3.800 euro) per voertuig. De vrijstelling wordt in 2026 en 2027 de helft minder en beperkt tot 15 duizend yuan voor de aankopen. Deze maatregelen volgen nadat het eerdere subsidieprogramma eindigde.

Nadat het vorige subsidieprogramma eindigde, stokte de verkoop van New Energy Vehicles (NEV’s), waaronder ook elektrische auto’s vallen. De markt herstelde zich nadat verschillende autofabrikanten, waaronder Tesla, de prijzen verlaagden om het marktaandeel te verdedigen. BYD verkocht in het eerste kwartaal dit jaar meer auto’s in China dan Volkswagen. BYD werd daardoor het grootste merk in China.

Automobilwoche verwacht dat de nieuwe maatregelen met name gunstig zijn voor de Chinese fabrikanten van EV’s. De Duitse autofabrikanten zullen volgens het vakblad niet profiteren van de maatregel. Wanneer de subsidie ingaat is nog onduidelijk. Hetzelfde geldt voor de exacte uitwerking van het stimuleringspakket.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

‘China bevordert EV-markt met nieuw stimuleringspakket’ | Automotive Online

‘China bevordert EV-markt met nieuw stimuleringspakket’

China • Wanneer de subsidie ingaat is nog onduidelijk.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Tesla-fabriek in China. (Foto: Tesla)

China kondigt een nieuw stimuleringspakket aan om de consumptie ’te herstellen en uit te breiden’. Een aankoopsubsidie voor EV’s is onderdeel van de plannen. De maatregelen volgen op eerdere plannen om de verkoop van EV’s te stimuleren. Dat zei Jin Xiandong, een functionaris van de Chinese nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie, tijdens de maandelijkse persconferentie.

De Chinese regering speelt met het nieuwe stimuleringspakket in op de zwakke economische groei in het tweede kwartaal van dit jaar. Met het zogenoemde 20-puntenplan wil de Chinese regering onder andere de verkoop van EV’s bevorderen. “De koopkracht en verwachtingen van consumenten zijn relatief zwak, terwijl de consumptie-infrastructuur en het milieu verbeterd moeten worden,” zei Jin.

Meer subsidies

Vorige maand kondigde het Chinese ministerie van Financiën nog aan dat Chinese EV’s zijn vrijgesteld van aankoopbelasting tot 30 duizend yuan (3.800 euro) per voertuig. De vrijstelling wordt in 2026 en 2027 de helft minder en beperkt tot 15 duizend yuan voor de aankopen. Deze maatregelen volgen nadat het eerdere subsidieprogramma eindigde.

Nadat het vorige subsidieprogramma eindigde, stokte de verkoop van New Energy Vehicles (NEV’s), waaronder ook elektrische auto’s vallen. De markt herstelde zich nadat verschillende autofabrikanten, waaronder Tesla, de prijzen verlaagden om het marktaandeel te verdedigen. BYD verkocht in het eerste kwartaal dit jaar meer auto’s in China dan Volkswagen. BYD werd daardoor het grootste merk in China.

Automobilwoche verwacht dat de nieuwe maatregelen met name gunstig zijn voor de Chinese fabrikanten van EV’s. De Duitse autofabrikanten zullen volgens het vakblad niet profiteren van de maatregel. Wanneer de subsidie ingaat is nog onduidelijk. Hetzelfde geldt voor de exacte uitwerking van het stimuleringspakket.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.