Bovag: ‘Verdienmodel verhuurmarkt onder druk’

Verhuur • Onderzoekers van KPMG verwachten dat de marges van verhuur- en deelautobedrijven vanaf 2030 onder druk komen te staan.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Foto: Shutterstock

De omvang van de verhuurmarkt stijgt, evenals de kosten. Daardoor staan de marges en het verdienmodel onder druk. Consolidatie lijkt onvermijdelijk. Dat blijkt uit een netwerkstudie van KPMG, in opdracht van Bovag.

Volgens de onderzoekers groeit de omzet (verhuurdagen x dagprijs) op de Nederlandse autoverhuurmarkt in de periode tot 2030 met 6 procent per jaar. Bovag verklaart deze ontwikkeling vanuit de flexibilisering van de samenleving.

De belangrijkste redenen voor groei van de zakelijke markt zijn volgens het onderzoek de flexibilisering van de vloot, de terugkeer van zakelijke reizigers en een toename van de leasevloot. Op de particuliere markt zijn vooral de hogere aanschafprijs van auto’s, minder parkeerplekken en het toerisme oorzaken van groei.

Marges onder druk

Het dagtarief op de verhuurmarkt stijgt , onder meer door toenemende bedrijfskosten en afschrijvingen, blijkt uit het onderzoek. Door de stijgende kosten verwachten de onderzoekers consolidatie in de verhuurmarkt. Dynamisch prijzen zal een opmars maken.

De onderzoekers verwachten verder dat de marges van verhuur- en deelautobedrijven vanaf 2030 onder druk komen te staan. De restwaardeontwikkeling is onzeker en er is een kans op oplopende afschrijvingen. Verder is de verwachting dat de vraag naar vervangend vervoer afneemt, omdat er minder onderhoud nodig is aan elektrische auto’s.

Lokale verhuurders gaan naar verwachting marktaandeel verliezen ten gunste van nationale verhuurders. De concurrentie neemt toe door consolidatie van die lokale autoverhuurders en door toenemende invloed van autofabrikanten.

Deelauto’s

Deelautoconcepten hebben met het huidige verdienmodel moeite om winstgevend te worden. De vraag naar regelmatige verhuur en deelconcepten zal op de wat langere termijn gaan stijgen. Oorzaken daarvoor zijn: meer automobilisten en tegelijkertijd een afname van bestuurders jonger dan 50 jaar in bezit van een auto.

In stedelijke gebieden wordt deelvervoer bovendien steeds meer gestimuleerd. Belangrijke kanttekening daarbij is dat de deelauto geen vervanging is van een huurauto, maar veeleer een aanvulling op het ov of incidentele behoefte aan een (extra) auto.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Bovag: ‘Verdienmodel verhuurmarkt onder druk’ | Automotive Online

Bovag: ‘Verdienmodel verhuurmarkt onder druk’

Verhuur • Onderzoekers van KPMG verwachten dat de marges van verhuur- en deelautobedrijven vanaf 2030 onder druk komen te staan.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Foto: Shutterstock

De omvang van de verhuurmarkt stijgt, evenals de kosten. Daardoor staan de marges en het verdienmodel onder druk. Consolidatie lijkt onvermijdelijk. Dat blijkt uit een netwerkstudie van KPMG, in opdracht van Bovag.

Volgens de onderzoekers groeit de omzet (verhuurdagen x dagprijs) op de Nederlandse autoverhuurmarkt in de periode tot 2030 met 6 procent per jaar. Bovag verklaart deze ontwikkeling vanuit de flexibilisering van de samenleving.

De belangrijkste redenen voor groei van de zakelijke markt zijn volgens het onderzoek de flexibilisering van de vloot, de terugkeer van zakelijke reizigers en een toename van de leasevloot. Op de particuliere markt zijn vooral de hogere aanschafprijs van auto’s, minder parkeerplekken en het toerisme oorzaken van groei.

Marges onder druk

Het dagtarief op de verhuurmarkt stijgt , onder meer door toenemende bedrijfskosten en afschrijvingen, blijkt uit het onderzoek. Door de stijgende kosten verwachten de onderzoekers consolidatie in de verhuurmarkt. Dynamisch prijzen zal een opmars maken.

De onderzoekers verwachten verder dat de marges van verhuur- en deelautobedrijven vanaf 2030 onder druk komen te staan. De restwaardeontwikkeling is onzeker en er is een kans op oplopende afschrijvingen. Verder is de verwachting dat de vraag naar vervangend vervoer afneemt, omdat er minder onderhoud nodig is aan elektrische auto’s.

Lokale verhuurders gaan naar verwachting marktaandeel verliezen ten gunste van nationale verhuurders. De concurrentie neemt toe door consolidatie van die lokale autoverhuurders en door toenemende invloed van autofabrikanten.

Deelauto’s

Deelautoconcepten hebben met het huidige verdienmodel moeite om winstgevend te worden. De vraag naar regelmatige verhuur en deelconcepten zal op de wat langere termijn gaan stijgen. Oorzaken daarvoor zijn: meer automobilisten en tegelijkertijd een afname van bestuurders jonger dan 50 jaar in bezit van een auto.

In stedelijke gebieden wordt deelvervoer bovendien steeds meer gestimuleerd. Belangrijke kanttekening daarbij is dat de deelauto geen vervanging is van een huurauto, maar veeleer een aanvulling op het ov of incidentele behoefte aan een (extra) auto.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.