VDL Nedcar en vakbonden akkoord over sociaal plan

VDL • Het akkoord moet nog worden ingestemd door de vakbondsleden.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
Het hoofdkantoor van VDL in Eindhoven (foto: VDL)

VDL Nedcar en de vakbonden hebben vandaag een akkoord bereikt over verbeteringen in het huidige sociaal plan. De grootste aanpassing is de forse verhoging van de ontslagvergoedingen. Dit meldt CNV in een persbericht.

De afspraak houdt in dat de ontslagvergoedingen met 20 procent worden verhoogd. Ook kunnen mensen die verplaatst worden naar het nieuwe mobiliteits- en innovatiecentrum hun nieuwe functie weigeren als ze niet met auto’s bezig gaan. In dat geval kunnen ze terugvallen op het sociaal plan.

“Het gaat om essentiële verbeteringen die meer verlichting bieden aan mensen die straks in een ontslagsituatie komen”, legt CNV-onderhandelaar Jeroen Bruinsma uit.

Werknemers van de Limburgse autobouwer hebben dagenlang hun werk neergelegd om de aanpassingen te krijgen.

Nog geen conclusie

Volgens Bruinsma is er met het akkoord nog geen conclusie gekomen aan het verhaal. “Het is nu aan de vakbondsleden om te zeggen of zij het voldoende vinden. Donderdag 15 juni houden we twee gezamenlijke ledenvergaderingen, waar na afloop schriftelijk gestemd mag worden. Stemt de meerderheid ermee in, dan staan deze afspraken. Zo niet, dan moeten we ons beraden op vervolgstappen”, aldus Bruinsma.

Een weigerende werkgever

Meer dan een maand geleden kwamen medewerkers van VDL Nedcar in actie toen het duidelijk werd dat de autofabriek mogelijk geen nieuwe opdrachtgever meer zou hebben. Het toen geldende sociale plan was niet voorbereidt op die situatie. De werkgever weigerde dat aan te passen, waarop medewerkers massaal gingen staken.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

VDL Nedcar en vakbonden akkoord over sociaal plan | Automotive Online

VDL Nedcar en vakbonden akkoord over sociaal plan

VDL • Het akkoord moet nog worden ingestemd door de vakbondsleden.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
Het hoofdkantoor van VDL in Eindhoven (foto: VDL)

VDL Nedcar en de vakbonden hebben vandaag een akkoord bereikt over verbeteringen in het huidige sociaal plan. De grootste aanpassing is de forse verhoging van de ontslagvergoedingen. Dit meldt CNV in een persbericht.

De afspraak houdt in dat de ontslagvergoedingen met 20 procent worden verhoogd. Ook kunnen mensen die verplaatst worden naar het nieuwe mobiliteits- en innovatiecentrum hun nieuwe functie weigeren als ze niet met auto’s bezig gaan. In dat geval kunnen ze terugvallen op het sociaal plan.

“Het gaat om essentiële verbeteringen die meer verlichting bieden aan mensen die straks in een ontslagsituatie komen”, legt CNV-onderhandelaar Jeroen Bruinsma uit.

Werknemers van de Limburgse autobouwer hebben dagenlang hun werk neergelegd om de aanpassingen te krijgen.

Nog geen conclusie

Volgens Bruinsma is er met het akkoord nog geen conclusie gekomen aan het verhaal. “Het is nu aan de vakbondsleden om te zeggen of zij het voldoende vinden. Donderdag 15 juni houden we twee gezamenlijke ledenvergaderingen, waar na afloop schriftelijk gestemd mag worden. Stemt de meerderheid ermee in, dan staan deze afspraken. Zo niet, dan moeten we ons beraden op vervolgstappen”, aldus Bruinsma.

Een weigerende werkgever

Meer dan een maand geleden kwamen medewerkers van VDL Nedcar in actie toen het duidelijk werd dat de autofabriek mogelijk geen nieuwe opdrachtgever meer zou hebben. Het toen geldende sociale plan was niet voorbereidt op die situatie. De werkgever weigerde dat aan te passen, waarop medewerkers massaal gingen staken.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.