Elon Musk noemt Zweedse cao-stakingen ‘krankzinnig’

Tesla • Steeds meer mensen gaan uit solidariteit mee-staken, zoals havenarbeiders en postbeambten.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
(Foto: Shutterstock)

Tesla-topman Elon Musk vindt de steeds verder groeiende golf stakingen in Zweden ‘krankzinnig’. Dit laat hij weten op X. De circa 130 medewerkers van de Tesla-werkplaatsen eisen in Zweden een collectieve cao. Vakbond IF Metall organiseert al vijf weken stakingen bij de acht Tesla-werkplaatsen.

Uit solidariteit staken andere sectoren mee. Het gevolg is dat de verkoop van Tesla’s in Zweden praktisch is geblokkeerd. Zo weigeren havenmedewerkers en dealers nog langer Tesla’s te transporteren en over te slaan. Ook medewerkers van de posterijen doen mee met de staking, zij weigeren om nog Tesla’s te naam te stellen.

Tesla heeft zich in de VS altijd verzet tegen collectieve arbeidsovereenkomsten. Met de opening van de fabriek bij Berlijn is de roep om een cao voor de Europese fabrieksarbeiders steeds luider geworden. Het Zweedse cao-model gaat nog verder dan het Nederlandse. Het biedt medewerkers meer rechten ten opzichte van de werkgever.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Elon Musk noemt Zweedse cao-stakingen ‘krankzinnig’ | Automotive Online

Elon Musk noemt Zweedse cao-stakingen ‘krankzinnig’

Tesla • Steeds meer mensen gaan uit solidariteit mee-staken, zoals havenarbeiders en postbeambten.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
(Foto: Shutterstock)

Tesla-topman Elon Musk vindt de steeds verder groeiende golf stakingen in Zweden ‘krankzinnig’. Dit laat hij weten op X. De circa 130 medewerkers van de Tesla-werkplaatsen eisen in Zweden een collectieve cao. Vakbond IF Metall organiseert al vijf weken stakingen bij de acht Tesla-werkplaatsen.

Uit solidariteit staken andere sectoren mee. Het gevolg is dat de verkoop van Tesla’s in Zweden praktisch is geblokkeerd. Zo weigeren havenmedewerkers en dealers nog langer Tesla’s te transporteren en over te slaan. Ook medewerkers van de posterijen doen mee met de staking, zij weigeren om nog Tesla’s te naam te stellen.

Tesla heeft zich in de VS altijd verzet tegen collectieve arbeidsovereenkomsten. Met de opening van de fabriek bij Berlijn is de roep om een cao voor de Europese fabrieksarbeiders steeds luider geworden. Het Zweedse cao-model gaat nog verder dan het Nederlandse. Het biedt medewerkers meer rechten ten opzichte van de werkgever.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.