Aanklacht: ‘Medewerker Apple bracht gestolen plannen autonome auto naar China’

Apple • De man is in de VS aangeklaagd. Hij verliet Apple en ging werken bij een dochteronderneming van Baidu en Geely in China.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Weibao Wang, een voormalige software-engineer van Apple die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de autonoom rijdende auto, zou technologie van het bedrijf omtrent de zelfrijdende auto te hebben gestolen. In 2018 vluchtte hij naar China om daar te gaan werken bij Jidu, een startup voor elektrische voertuigen die gezamenlijk eigendom is van de Chinese bedrijven Baidu en Geely.

Apple werkt al jaren aan de ontwikkeling van een autonoom rijdende auto, maar wil nog steeds niet veel over de plannen naar buiten brengen.

De huidige aanklacht tegen Wang wordt door Amerikaanse juridisch experts vooral gezien als een signaal van de regering Biden aan de fabrikanten: Investeren in opkomende technologie is cruciaal, maar zorg dat je de technologie goed beveiligt tegen diefstal. Het uitlekken van AI (Artificial Intelligence) wordt gezien als bedreiging van de Amerikaanse nationale veiligheid.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Aanklacht: ‘Medewerker Apple bracht gestolen plannen autonome auto naar China’ | Automotive Online

Aanklacht: ‘Medewerker Apple bracht gestolen plannen autonome auto naar China’

Apple • De man is in de VS aangeklaagd. Hij verliet Apple en ging werken bij een dochteronderneming van Baidu en Geely in China.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Weibao Wang, een voormalige software-engineer van Apple die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de autonoom rijdende auto, zou technologie van het bedrijf omtrent de zelfrijdende auto te hebben gestolen. In 2018 vluchtte hij naar China om daar te gaan werken bij Jidu, een startup voor elektrische voertuigen die gezamenlijk eigendom is van de Chinese bedrijven Baidu en Geely.

Apple werkt al jaren aan de ontwikkeling van een autonoom rijdende auto, maar wil nog steeds niet veel over de plannen naar buiten brengen.

De huidige aanklacht tegen Wang wordt door Amerikaanse juridisch experts vooral gezien als een signaal van de regering Biden aan de fabrikanten: Investeren in opkomende technologie is cruciaal, maar zorg dat je de technologie goed beveiligt tegen diefstal. Het uitlekken van AI (Artificial Intelligence) wordt gezien als bedreiging van de Amerikaanse nationale veiligheid.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.