Amerikaanse dealergigant Lithia wil toch naar Europa

Lithia • Het concern heeft een bod gedaan op Jardine Motors met vestigingen in het VK, Hong Kong, Macau en China.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De Amerikaanse dealergigant Lithia Motors, met 282 vestigingen en een jaaromzet van rond de 30 miljard dollar, doet een tweede poging om op de Britse markt te komen. Het concern heeft een bod van rond de 340 miljoen euro gedaan op de middelgrote dealerfranchise Jardine Motors. Volgens Sky News zou de acquisitie binnen enkele weken worden afgerond.

Een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf heeft bevestigd dat er onderhandelingen lopen. Jardine Motors, nu nog eigendom van het in Hong Kong gevestigde conglomeraat Jardine Matheson Holdings, heeft zo’n 50 vestigingen met 2.700 medewerkers waar vooral luxe merken als Aston Martin, Ferrari en Porsche worden verkocht. Lithia zag een eerder bod op één van de grootste Britse dealers Pendragon stranden, omdat de grootste aandeelhouder Hedin Group dat tegenhield.

Sterk

Voor Lithia zou de overname van Jardine Motors een goede mogelijkheid zijn om voet aan de grond te krijgen in Europa, te beginnen met groei in het VK, zo meldt een woordvoerder aan Sky News. En, wat betreft Pendragon: dat kreeg na de mislukte overname door Lithia een bod van Hedin Group zelf. Die Zweedse autogroep trok zich enkele weken geleden echter plotseling terug vanwege twijfels over de economische vooruitzichten voor de automarkt in het VK.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.