‘Nieuwe apk-eis: kentekenplaten vastzetten’
Om het aantal benzinediefstallen en ramkraken te voorkomen pleit de Belangenvereniging Tankstations (BETA) om een apk-eis te maken van het vastzetten van kentekenplaten met popnagels. Volgens een schatting van Bovag hebben tankstations te maken met circa 900 ‘doorrijders’ per maand, dat meldt De Telegraaf.
Utrecht
De branchevereniging is voorstander van een verplichting, zoals BETA voorstelt, maar volgens woordvoerder Tom Huyskens is opname in de apk-eisen geen haalbare kaart. “Het vastzetten van kentekenplaten draagt niet bij aan de verkeersveiligheid of het milieu. De apk bedoeld is om na te gaan of een voertuig aan de veiligheids- en de milieu-eisen. Zelf hebben we het idee van een verplichting in de apk ook wel eens geopperd, maar het werd om deze reden van tafel geveegd.”
Bovag ziet meer in het stimuleren van zijn leden om kentekenplaten vast te zetten en voerde in het verleden al eens acties in Almere en Amersfoort. Afgelopen week ging er zo’n actie van start in Utrecht in samenwerking met dealerbedrijven Van Oord (Suzuki, DS en Citroën), Schakel Autogroep (Ford) en de onafhankelijke autobedrijven Spijker en BCS Van Kuilenburg. In Utrecht worden volgens Bovag jaarlijks 700 kentekenplaten gestolen.
RFID-chips
Bovag en RAI Vereniging zijn wel voorstander van de invoer van RFID-chips op de kentekenplaten. “Totdat deze er zijn is het vastzetten met popnagels de meest eenvoudige en effectieve methode om de diefstal van kentekenplaten te voorkomen”, aldus Huyskens. Landelijke cijfers over het aantal kentekendiefstallen worden niet door de politie bijgehouden.