TEK-regeling aangepast na stevige lobby vanuit Bovag en Focwa

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Het kabinet heeft de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aangepast. De hoogte van de energiekosten moet nu minimaal overeenkomen met 7 procent van de omzet, dit percentage stond eerder nog op 12,5 procent, zo maakt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend.

“Goed dat er nu toch onverwacht snel duidelijkheid is. Het genoemde percentage van 7 procent past veel beter dan de eerdere 12,5 procent. Er is natuurlijk nog een debat donderdag, maar we verwachten niet dat daar hele grote wijzigingen ten nadele van de energie-intensieve bedrijven uit voortvloeit”, aldus Paul de Waal, woordvoerder van Bovag. “Er is gelukkig geluisterd naar de bezwaren van het mkb, en in ons geval met name de schadeherstellers waarvoor we samen met Focwa een stevige lobby hebben gevoerd. Blijft over de wens om niet op holding, maar op BV-, of liever nog activiteitsniveau te kijken als het gaat om toekennen van de TEK. Omdat anders bedrijven in een holding of met kapitaalintensieve nevenactiviteiten alsnog buiten de boot vallen.”

Compensatie

Volgens de TEK krijgen energie-intensieve mkb’ers een compensatie van 50 procent van de energiekostenstijging boven een vastgestelde zogenoemde drempelprijs tot een maximum van 160 duizend euro. De drempelprijs is vastgesteld op 1,19 euro per kuub gas en 0,35 euro per kilowattuur elektriciteit. Het uitwerken van de details van de regeling heeft gezorgd voor een aanpassing in de voorwaarden. Daarmee is een van de wensen van Focwa en Bovag ingewilligd. De brancheorganisaties maken zich al langer hard voor een goede compensatieregeling.

De openstelling van de TEK kan duren tot het tweede kwartaal van 2023, aldus het ministerie. De TEK gaat vervolgens met terugwerkende kracht gelden voor ondernemers voor de periode november 2022 tot en met december 2023. De regeling werd in oktober aangekondigd maar het kabinet gaf toen aan nog tijd nodig te hebben om een uitvoerbare regeling te kunnen maken,

Minimum verbruik en drempelprijs

De TEK-vergoeding is voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers die staan ingeschreven in het Nederlandse handelsregister. Om in aanmerking te komen moeten zij naast de eis van energie-intensiviteit (de hoogte van de energiekosten komt minimaal overeen met 7 procent van de omzet) een jaarlijks verbruik hebben dat hoger is dan vijfduizend kuub gas óf 50 duizend kilowattuur elektriciteit. 

Hoge nood

De TEK regeling gaat dus niet eerder in voor de energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten. “Er is wel besloten om tot de openstelling van de TEK coulant om te gaan met individuele ondernemers die een verzoek voor uitstel van belasting indienen. Ook zijn financiële dienstverleners, zoals banken, bereid gevonden om sneller en soepeler om te gaan met aanvragen voor liquiditeit zoals voorschotten. Het kabinet heeft bovendien voor het mkb 500 miljoen euro extra aan verduurzamingsfinanciering beschikbaar en de BMKB Groen-regeling geopend,” aldus het ministerie.

Meepraten op 1 december

Focwa en Bovag luidden al eerder de noodklok over de situatie in schadebranche, die steeds zwaarder gebukt gaat onder oplopende kosten en nijpende personeelstekorten waardoor er inmiddels ook steeds vaker wachttijden ontstaan voor het herstel van een auto. Voor AM zijn al deze verwikkelingen aanleiding om op 1 december een schade-event te organiseren waar we verder praten en discussiëren over al deze kwesties; natuurlijk zijn Focwa en Bovag hier ook aanwezig. Kijk hier voor het programma en aanmelding.

TEK-regeling aangepast na stevige lobby vanuit Bovag en Focwa | Automotive Online

TEK-regeling aangepast na stevige lobby vanuit Bovag en Focwa

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Het kabinet heeft de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aangepast. De hoogte van de energiekosten moet nu minimaal overeenkomen met 7 procent van de omzet, dit percentage stond eerder nog op 12,5 procent, zo maakt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend.

“Goed dat er nu toch onverwacht snel duidelijkheid is. Het genoemde percentage van 7 procent past veel beter dan de eerdere 12,5 procent. Er is natuurlijk nog een debat donderdag, maar we verwachten niet dat daar hele grote wijzigingen ten nadele van de energie-intensieve bedrijven uit voortvloeit”, aldus Paul de Waal, woordvoerder van Bovag. “Er is gelukkig geluisterd naar de bezwaren van het mkb, en in ons geval met name de schadeherstellers waarvoor we samen met Focwa een stevige lobby hebben gevoerd. Blijft over de wens om niet op holding, maar op BV-, of liever nog activiteitsniveau te kijken als het gaat om toekennen van de TEK. Omdat anders bedrijven in een holding of met kapitaalintensieve nevenactiviteiten alsnog buiten de boot vallen.”

Compensatie

Volgens de TEK krijgen energie-intensieve mkb’ers een compensatie van 50 procent van de energiekostenstijging boven een vastgestelde zogenoemde drempelprijs tot een maximum van 160 duizend euro. De drempelprijs is vastgesteld op 1,19 euro per kuub gas en 0,35 euro per kilowattuur elektriciteit. Het uitwerken van de details van de regeling heeft gezorgd voor een aanpassing in de voorwaarden. Daarmee is een van de wensen van Focwa en Bovag ingewilligd. De brancheorganisaties maken zich al langer hard voor een goede compensatieregeling.

De openstelling van de TEK kan duren tot het tweede kwartaal van 2023, aldus het ministerie. De TEK gaat vervolgens met terugwerkende kracht gelden voor ondernemers voor de periode november 2022 tot en met december 2023. De regeling werd in oktober aangekondigd maar het kabinet gaf toen aan nog tijd nodig te hebben om een uitvoerbare regeling te kunnen maken,

Minimum verbruik en drempelprijs

De TEK-vergoeding is voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers die staan ingeschreven in het Nederlandse handelsregister. Om in aanmerking te komen moeten zij naast de eis van energie-intensiviteit (de hoogte van de energiekosten komt minimaal overeen met 7 procent van de omzet) een jaarlijks verbruik hebben dat hoger is dan vijfduizend kuub gas óf 50 duizend kilowattuur elektriciteit. 

Hoge nood

De TEK regeling gaat dus niet eerder in voor de energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten. “Er is wel besloten om tot de openstelling van de TEK coulant om te gaan met individuele ondernemers die een verzoek voor uitstel van belasting indienen. Ook zijn financiële dienstverleners, zoals banken, bereid gevonden om sneller en soepeler om te gaan met aanvragen voor liquiditeit zoals voorschotten. Het kabinet heeft bovendien voor het mkb 500 miljoen euro extra aan verduurzamingsfinanciering beschikbaar en de BMKB Groen-regeling geopend,” aldus het ministerie.

Meepraten op 1 december

Focwa en Bovag luidden al eerder de noodklok over de situatie in schadebranche, die steeds zwaarder gebukt gaat onder oplopende kosten en nijpende personeelstekorten waardoor er inmiddels ook steeds vaker wachttijden ontstaan voor het herstel van een auto. Voor AM zijn al deze verwikkelingen aanleiding om op 1 december een schade-event te organiseren waar we verder praten en discussiëren over al deze kwesties; natuurlijk zijn Focwa en Bovag hier ook aanwezig. Kijk hier voor het programma en aanmelding.