Deze week eerste stakingsronde bij metaal- en techniekbedrijven

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De bonden kondigen acties aan voor een nieuwe cao Metaal en Techniek. (foto: Shutterstock)

Met acties en stakingen aanstaande donderdag en vrijdag op verschillende plekken in het land willen de bonden de druk opvoeren om tot een nieuwe cao in de Metaal en Techniek te komen. Dat melden de vakbonden CNV en FNV.

De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn vorig jaar vastgelopen, mede op het loonbod van 1,4 procent van de werkgevers. ‘Niet reëel en ver onder de inflatie’, aldus de bonden. Op dit moment liggen de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers stil.

Verbazing

De bonden hebben in november ook al acties georganiseerd, maar die hebben nog niet voor de beoogde beweging gezorgd, aldus de bonden. “Ik verbaas me daarover. Zeker omdat er een groot tekort is aan vakmensen. Als je nieuwe mensen aan je wilt binden, moet er toch echt een goede cao komen”, aldus Bernard Zijlstra, landelijk onderhandelaar namens CNV Vakmensen.

Zijlstra meldt zeker een grotere actiebereidheid te signaleren, onder meer binnen de installatietechniek, maar zegt niet te weten hoe dat binnen de schadeherstel- en carrosseriebranche ligt. De stakingsacties wordt regionaal georganiseerd op verschillende actielocaties, waarbij de bonden rekening houden met de coronarichtlijnen.

Signalen 

Op dit moment zijn er geen signalen dat werknemers uit de schadeherstel- of carrosseriebranche gehoor gaan geven aan de stakingsacties. Focwa-woordvoerder Brecht Grieten zegt vooralsnog geen meldingen te hebben dat werknemers uit de schadebranche aan de acties gaan meedoen. Ook branchevereniging Bovag zegt geen signalen te hebben dat er vanuit de schadesector aan de oproep gehoor zal worden gegeven.

De cao voor Metaal en Techniek geldt voor zo’n 320 duizend werknemers, waaronder 18 duizend werknemers uit de schadeherstel- en carrosseriebranche, en is per 1 oktober verlopen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.