‘Aantal cash for crash gevallen stijgt’

Rob Blom Rob Blom
• Laatste update:

Dit meldt De Telegraaf. VbV directeur Wouter Verkerk zegt dat er jaarlijks mogelijk duizenden van dit soort doelbewuste aanrijdingen plaatsvinden. Volgens Verkerk blijkt uit voorlopige cijfers dat het aantal fraudegevallen vorig jaar met ongeveer 35 procent is gestegen. In 2015 onderschepte het Verbond van Verzekeraars 8.336 dit soort gevallen. Het werkelijke aantal ligt volgens Verkerk vier tot vijf keer hoger. “Nep-aanrijdingen is een vorm van criminaliteit waar we heel moeilijk de vinger achter kunnen krijgen.”

De fraudeurs veroorzaken aanrijdingen door bijvoorbeeld plotseling op de rem te trappen waardoor iemand achterop klapt. Na de aanrijding wordt bij de verzekeraar een claim ingediend voor vermeende materiële of letselschade zoals een whiplash. Volgens Verkerk zijn er steeds meer bendes die op deze manier de verzekering, maar ook de wederpartij van de crash, oplichten. Ze proberen bijvoorbeeld de veroorzaker van de schade te dwingen direct te betalen. “Er zijn gevallen ‘cash for crash’ gevallen bekend waarbij de criminelen met de betrokken automobilist naar een pinautomaat rijden om de schade direct af te rekenen.”

Autoverzekeraars zitten al jaren in zwaar weer. De verliezen lopen maar op, vooral dankzij de stijgende post letselschade

Geplaatst in rubriek:
Rob Blom
Rob Blom

Rob Blom is freelance journalist.

‘Aantal cash for crash gevallen stijgt’ | Automotive Online

‘Aantal cash for crash gevallen stijgt’

Rob Blom Rob Blom
• Laatste update:

Dit meldt De Telegraaf. VbV directeur Wouter Verkerk zegt dat er jaarlijks mogelijk duizenden van dit soort doelbewuste aanrijdingen plaatsvinden. Volgens Verkerk blijkt uit voorlopige cijfers dat het aantal fraudegevallen vorig jaar met ongeveer 35 procent is gestegen. In 2015 onderschepte het Verbond van Verzekeraars 8.336 dit soort gevallen. Het werkelijke aantal ligt volgens Verkerk vier tot vijf keer hoger. “Nep-aanrijdingen is een vorm van criminaliteit waar we heel moeilijk de vinger achter kunnen krijgen.”

De fraudeurs veroorzaken aanrijdingen door bijvoorbeeld plotseling op de rem te trappen waardoor iemand achterop klapt. Na de aanrijding wordt bij de verzekeraar een claim ingediend voor vermeende materiële of letselschade zoals een whiplash. Volgens Verkerk zijn er steeds meer bendes die op deze manier de verzekering, maar ook de wederpartij van de crash, oplichten. Ze proberen bijvoorbeeld de veroorzaker van de schade te dwingen direct te betalen. “Er zijn gevallen ‘cash for crash’ gevallen bekend waarbij de criminelen met de betrokken automobilist naar een pinautomaat rijden om de schade direct af te rekenen.”

Autoverzekeraars zitten al jaren in zwaar weer. De verliezen lopen maar op, vooral dankzij de stijgende post letselschade

Geplaatst in rubriek:
Rob Blom
Rob Blom

Rob Blom is freelance journalist.