‘Akzonobel aast op Axalta Coating Systems’

Rob Blom Rob Blom

Dit meldt het FD.

Akzonobel beschouwt Axalta, dat in de afgelopen jaren onder andere Metalak kocht als een goede aanvulling vanwege de omvang en specialisatie van het bedrijf. Axalta is gespecialiseerd in ‘performancelakken’, hoogwaardige verf bestemd voor industriële toepassingen.

Volgens een van de bronnen is er nog geen communicatie tussen Akzonobel en Axalta.

Aanval is beste verdediging

Als Akzonobel het Amerikaanse Axalta overneemt, kan het PPG van het lijf houden. Akzonobel zou dan te groot zijn om overgenomen te worden, stelt het FD. Vooralsnog wordt er wel rekening gehouden met een nieuw bod van PPG. Akzo wil echter haar leidende positie in bepaalde marktsegmenten versneld uitbouwen door de afdeling Specialty Chemicals af te splitsen. Verkoop van deze afdeling kan tussen de zeven en twaalf miljard euro opleveren en daar kan Akzonobel overnames mee doen.  

Akzo-topman Ton Büchner heeft nog niet gereageerd.       

Sinds de geruchten over Akzonobel en Axalta is de aandeelwaarde van laatstgenoemde gestegen van 29,05 naar 32,29 dollar. Axalta is het op zes na grootste lakconcern ter wereld en de grootste autolakleverancier. PPG en BASF zijn de grootste in deze sector. Akzonobel is in de auto industrie volgens FD zwak aanwezig. 

Geplaatst in rubriek:
Rob Blom
Rob Blom

Rob Blom is freelance journalist.