Akzo Nobel moet bezuinigen na zwaar jaar

Akzo Nobel • Door aanhoudende economische onzekerheden en hoge kosten is de verffabrikant genoodzaakt te bezuinigen.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Akzo Nobel moet bezuinigen vanwege hoge kosten en economische onzekerheid. (Foto: Akzo Nobel)

2022 was een zwaar jaar voor Akzo Nobel: de omzet steeg 13 procent tot 10,8 miljard euro, maar dat kwam vooral door de verhoging van de lakprijzen; de verkoop vorig jaar daalde met 7 procent. De winst liep terug van 1,4 miljard een jaar eerder tot 1,2 miljard euro in 2022. Zo meldde Akzo Nobel gisteren in zijn jaarcijfers over 2022 en in de eerste kwartaalresultaten.

“2022 was het een jaar van aanhoudende wereldwijde onzekerheid die een aanzienlijke kosteninflatie veroorzaakten, toeleveringsketens verstoorden en het consumentenvertrouwen deden dalen”, aldus ceo Greg Poux-Guillaume, de Fransman die sinds vorig jaar november de leiding over het concern heeft overgenomen van de Belgische Thierry Vanlancker.

Onzeker

Met programma’s van margebeheer en kostenreductie is het bedrijf van plan om de aanhoudende druk van kosteninflatie te verminderen. Het concern verwacht dat de marktsituatie aanhoudend onzeker zal blijven en dat dit organische groei zal hinderen. Besparingen moeten aankomend jaar de inflatie op de bedrijfskosten verminderen, waarbij waarschijnlijk ook banen verloren zullen gaan. Overigens denkt het bedrijf dat de dalende grondstofprijzen een goed effect hebben op de winstgevendheid. Het bedrijfsresultaat van performance coatings, de lakkendivisie voor de auto-industrie en luchtvaart, kwam uit op 493 miljoen euro (614 miljoen in het jaar daarvoor).

Akzo Nobel liet eerder al weten de het wereldwijde partner van reparatielakken voor BYD, de Chinese EV-fabrikant, is geworden.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Akzo Nobel moet bezuinigen na zwaar jaar | Automotive Online

Akzo Nobel moet bezuinigen na zwaar jaar

Akzo Nobel • Door aanhoudende economische onzekerheden en hoge kosten is de verffabrikant genoodzaakt te bezuinigen.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Akzo Nobel moet bezuinigen vanwege hoge kosten en economische onzekerheid. (Foto: Akzo Nobel)

2022 was een zwaar jaar voor Akzo Nobel: de omzet steeg 13 procent tot 10,8 miljard euro, maar dat kwam vooral door de verhoging van de lakprijzen; de verkoop vorig jaar daalde met 7 procent. De winst liep terug van 1,4 miljard een jaar eerder tot 1,2 miljard euro in 2022. Zo meldde Akzo Nobel gisteren in zijn jaarcijfers over 2022 en in de eerste kwartaalresultaten.

“2022 was het een jaar van aanhoudende wereldwijde onzekerheid die een aanzienlijke kosteninflatie veroorzaakten, toeleveringsketens verstoorden en het consumentenvertrouwen deden dalen”, aldus ceo Greg Poux-Guillaume, de Fransman die sinds vorig jaar november de leiding over het concern heeft overgenomen van de Belgische Thierry Vanlancker.

Onzeker

Met programma’s van margebeheer en kostenreductie is het bedrijf van plan om de aanhoudende druk van kosteninflatie te verminderen. Het concern verwacht dat de marktsituatie aanhoudend onzeker zal blijven en dat dit organische groei zal hinderen. Besparingen moeten aankomend jaar de inflatie op de bedrijfskosten verminderen, waarbij waarschijnlijk ook banen verloren zullen gaan. Overigens denkt het bedrijf dat de dalende grondstofprijzen een goed effect hebben op de winstgevendheid. Het bedrijfsresultaat van performance coatings, de lakkendivisie voor de auto-industrie en luchtvaart, kwam uit op 493 miljoen euro (614 miljoen in het jaar daarvoor).

Akzo Nobel liet eerder al weten de het wereldwijde partner van reparatielakken voor BYD, de Chinese EV-fabrikant, is geworden.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.