Hagelschade: Chevrolet en Seat vaakst total loss

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het aantal total loss-gevallen is dit jaar omhoog geschoten door de weerscalamiteiten in juni, zegt CED Group, schade-expertisebureau. In de afgelopen jaren werd gemiddeld 13 procent van alle schadegevallen total loss verklaard, nu is dit 44%. “Dit hoge percentage komt door de weersomstandigheden in juni,” aldus Martine Langerak, woordvoerder van het bedrijf.

CED Group heeft de gevolgen ook onderzocht op merk- en leeftijd. Modellen ouder dan vijf jaar zijn eerder total loss. In deze categorie is Chevrolet de koploper, 71 procent van de chevrolet met schade is economisch total loss. Bij de jongere auto’s voert Seat de lijst aan met 27 procent. “Dit heeft te maken met de dagwaarde. Hoe lager deze ligt, hoe sneller het niet loont om een auto te repareren,” legt Langerak uit.

Audi’s het duurst

Waarom Seat bij jonge auto’s de lijst aanvoert, is niet helemaal duidelijk. “Mogelijk heeft dit te maken met hoe ingewikkeld het is om de reparatie uit te voeren. Een auto waar het meer tijd en moeite bij kost om te repareren, wordt sneller afgekeurd,” vervolgt Langerak. Van de jonge auto’s, zijn Audi’s het duurst om te repareren (gemiddelde schadebedrag  is 5.185 euro). “Dit heeft te maken met de nieuwe technologie,” verklaart Langerak.

De cijfers zijn naar buiten gebracht omdat het een actueel onderwerp is. “De calamiteiten hebben een grote invloed gehad op de hele schadeketen (zo hebben de verzekeraars te kampen met grote verliezen op autoverzekeringen, red). Dat willen we in kaart brengen. Verzekeraars kunnen op basis van deze cijfers ook meer inzicht krijgen in het aantal aanvragen dat hen te wachten staat.”

De tabel laat zien welke merken het meest worden afgekeurd en wat de gemiddelde schadebedragen zijn.

tabel ced

Bron: CED Group

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.