Premies autoverzekering gaan omhoog

Redactie Redactie
• Laatste update:

Was de winst op de WA autoverzekeringen in 2007 nog 328 miljoen euro, in 2009 boekten autoverzekeraars een gezamenlijk verlies van 15 miljoen euro. Met welke percentages, of bedragen, de premies gaan stijgen, is niet bekend. Dat verschilt per maatschappij.

“Verzekeraars nemen hierover individueel een beslissing”, zegt woordvoerder Geertje Janssen van het Verbond van Verzekeraars. “Het Verbond speelt hierin geen rol en kan er evenmin uitspraken over doen.”

Bovenop de te verwachte premiestijging volgt ook nog de verhoging van de assurantiebelasting. Per 1 maart wordt deze met 2,2 procent verhoogd naar 9,7 procent. 

Weersomstandigheden
In ons land betaalt een automobilist minder premie dan in ons omringende landen. Volgens het Verbond van Verzekeraars is de onderlinge concurrentiestrijd de belangrijkste reden van het lage premieniveau. 

Janssen: “Maar de lage premie is niet de enige oorzaak van de tekorten bij autoverzekeraars. De schadelast is flink gestegen, onder andere door een stijgend aantal schadegevallen door de slechte weersomstandigheden. Overigens benadruk ik dat we het hier alleen over autoverzekeringen hebben.”

Vrijwel alle maatschappijen bieden ook andere verzekeringen aan en in die marktsegmenten is geen sprake van dreigende tekorten. Weliswaar werd in oktober 2010 Ineas failliet verklaard, maar deze maatschappij moest het uitsluitend hebben van autoverzekeringen.

DNB
Vorige maand uitte De Nederlandsche Bank (DNB) haar zorgen over de te lage premies. De Nederlandse Bank schreef autoverzekeraars een brief omdat ze geen kostendekkende premieberekening hanteerden. De toezichthouder verzocht de maatschappijen maatregelen te nemen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.