‘Tellerfraudewet leidt tot nul veroordelingen’

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:

Het terugdraaien van kilometertellers is in 2014 daadwerkelijk strafbaar gesteld. Vandaag wordt het onderwerp tellerfraude besproken tijdens een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer. Er worden tijdens dat overleg volgens Huisman twee onderdelen behandeld: de nieuwe wetgeving die de fraude strafbaar maakt en de registratie van kilometerstanden door de RDW.

Het zijn er nog veel meer

Er rijden volgens de RDW 163 duizend auto’s in Nederland rond met een onlogische kilometerstand. Toch is volgens Huisman het aantal auto’s dat nieuw wordt toegevoegd aan de lijst ‘met gesjoemelde tellers’ in twee jaar tijd met 25 procent afgenomen. “Er rijden daarnaast nog meer auto’s rond met een onlogische kilometerstand.”

We weten wie het zijn, we hebben genoeg aanwijzingen, maar nog niemand is opgepakt.

Martin Huisman, bestuurslid VAT

In 2014 is de registratie van kilometerstanden van de stichting Nationale Autopas, waar Huisman manager van was, overgegaan naar de RDW. “Die 163 duizend auto’s waar de RDW het over heeft, zijn auto’s waarvan de RDW zelf sinds 2014 heeft geconstateerd dat er een trendbreuk in de tellerstand zit. Alle afwijkingen van vóór 2014 zijn niet meegenomen in de telling van de RDW, omdat deze niet door de RDW zelf zijn geconstateerd”, aldus Huisman.

Te weinig politiecapaciteit

De nieuwe wetgeving lijkt fraudeurs af te schrikken, maar de handhaving van de wet schiet volgens Huisman nog ernstig te kort. “Er zijn nog altijd veel problemen met de tellers van bijvoorbeeld importauto’s, vooral uit Duitsland. Er zijn dus nog genoeg verbeterpunten, maar er is ook te weinig politiecapaciteit. Er is nog niemand veroordeeld. We weten wie het zijn, we hebben genoeg aanwijzingen, maar nog niemand is opgepakt. Ik begrijp dat er ernstigere delicten zijn waar de politie mankracht op zet, maar nul arrestaties is wel erg weinig.” Het afgelopen jaar ging een samenwerking tussen Nederland en België van start voor de aanpak van tellerfraude.

Begin 2015 was in het televisieprogramma Opgelicht al te zien hoe makkelijk er gefraudeerd kan worden met tellerstanden bij importauto’s.

Reacties

 • Bolsenbroek

  Mag ik weer even een lans breken voor de importauto’s in deze discussie? Ik denk dat wij als importtaxateurs toch wel in staat zijn om te concluderen of een importauto binnenkomt met een teruggedraaide teller. Ik kan op basis van onze ervaring stellen dat 99,9% van de auto’s die wij zien boven alle twijfel wat dat betreft zijn verheven. M.n. Duitse auto’s zijn zo populair juist vanwege hun duidelijke historie en perfecte onderhoud. Dat geeft dan ook vaak een koopargument t.g.v de importauto! Als je hier als professioneel of particulier koper een dergelijke auto vervolgens koopt met een lage tellerstand en de historie ontbreekt, dan WEET je toch dat je gefopt wordt door de Nederlandse verkoper!

 • Bolsenbroek

  Dergelijke handelaren staan en zijn hier toch al bekend als bonte hondjes! Iedere weldenkende koper loopt toch al met een boog om dergelijke “verkopers” heen? Er is en blijft een categorie kopers die de serieuze bedrijven mijden en liever bij dubieuzioos kopen! Die willen graag “beflikkert” worden, zeggen we dan.Laat toch lekker gaan dan! Of pak inderdaad de fraudeurs gewoon aan hoewel dat dweilen met kraan open is.
  In de serieuze kringen van autoimport is kilometertellerfraude absoluut GEEN enkele issue. Door het hier nu weer op deze wijze te benoemen krijgt de importtak helaas weer een onterecht onsmakelijk sausje over zich heen!

‘Tellerfraudewet leidt tot nul veroordelingen’ | Automotive Online

‘Tellerfraudewet leidt tot nul veroordelingen’

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:

Het terugdraaien van kilometertellers is in 2014 daadwerkelijk strafbaar gesteld. Vandaag wordt het onderwerp tellerfraude besproken tijdens een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer. Er worden tijdens dat overleg volgens Huisman twee onderdelen behandeld: de nieuwe wetgeving die de fraude strafbaar maakt en de registratie van kilometerstanden door de RDW.

Het zijn er nog veel meer

Er rijden volgens de RDW 163 duizend auto’s in Nederland rond met een onlogische kilometerstand. Toch is volgens Huisman het aantal auto’s dat nieuw wordt toegevoegd aan de lijst ‘met gesjoemelde tellers’ in twee jaar tijd met 25 procent afgenomen. “Er rijden daarnaast nog meer auto’s rond met een onlogische kilometerstand.”

We weten wie het zijn, we hebben genoeg aanwijzingen, maar nog niemand is opgepakt.

Martin Huisman, bestuurslid VAT

In 2014 is de registratie van kilometerstanden van de stichting Nationale Autopas, waar Huisman manager van was, overgegaan naar de RDW. “Die 163 duizend auto’s waar de RDW het over heeft, zijn auto’s waarvan de RDW zelf sinds 2014 heeft geconstateerd dat er een trendbreuk in de tellerstand zit. Alle afwijkingen van vóór 2014 zijn niet meegenomen in de telling van de RDW, omdat deze niet door de RDW zelf zijn geconstateerd”, aldus Huisman.

Te weinig politiecapaciteit

De nieuwe wetgeving lijkt fraudeurs af te schrikken, maar de handhaving van de wet schiet volgens Huisman nog ernstig te kort. “Er zijn nog altijd veel problemen met de tellers van bijvoorbeeld importauto’s, vooral uit Duitsland. Er zijn dus nog genoeg verbeterpunten, maar er is ook te weinig politiecapaciteit. Er is nog niemand veroordeeld. We weten wie het zijn, we hebben genoeg aanwijzingen, maar nog niemand is opgepakt. Ik begrijp dat er ernstigere delicten zijn waar de politie mankracht op zet, maar nul arrestaties is wel erg weinig.” Het afgelopen jaar ging een samenwerking tussen Nederland en België van start voor de aanpak van tellerfraude.

Begin 2015 was in het televisieprogramma Opgelicht al te zien hoe makkelijk er gefraudeerd kan worden met tellerstanden bij importauto’s.

Reacties

 • Bolsenbroek

  Mag ik weer even een lans breken voor de importauto’s in deze discussie? Ik denk dat wij als importtaxateurs toch wel in staat zijn om te concluderen of een importauto binnenkomt met een teruggedraaide teller. Ik kan op basis van onze ervaring stellen dat 99,9% van de auto’s die wij zien boven alle twijfel wat dat betreft zijn verheven. M.n. Duitse auto’s zijn zo populair juist vanwege hun duidelijke historie en perfecte onderhoud. Dat geeft dan ook vaak een koopargument t.g.v de importauto! Als je hier als professioneel of particulier koper een dergelijke auto vervolgens koopt met een lage tellerstand en de historie ontbreekt, dan WEET je toch dat je gefopt wordt door de Nederlandse verkoper!

 • Bolsenbroek

  Dergelijke handelaren staan en zijn hier toch al bekend als bonte hondjes! Iedere weldenkende koper loopt toch al met een boog om dergelijke “verkopers” heen? Er is en blijft een categorie kopers die de serieuze bedrijven mijden en liever bij dubieuzioos kopen! Die willen graag “beflikkert” worden, zeggen we dan.Laat toch lekker gaan dan! Of pak inderdaad de fraudeurs gewoon aan hoewel dat dweilen met kraan open is.
  In de serieuze kringen van autoimport is kilometertellerfraude absoluut GEEN enkele issue. Door het hier nu weer op deze wijze te benoemen krijgt de importtak helaas weer een onterecht onsmakelijk sausje over zich heen!