Milieucommissie EP verwerpt wetsvoorstel uitstootnorm

Redactie Redactie
• Laatste update:

Volgens de NOS is het heel waarschijnlijk dat het EP het advies van de milieucommissie opvolgt.

In het voorstel wordt ruimte gegeven om de gestelde NOx-uitstootgrens met maximaal 110 procent te overschrijden. Op deze manier zou er ruimte zijn voor foutmarge van de nieuwe Portable Emission Measurement System (PEMS)-testapparatuur. Uit onderzoek blijkt echter dat de foutmarge van het toestel maximaal 30 procent is en 18,8 procent gemiddeld. 

De miliecommissie van het Parlement noemt het daarom onbegrijpelijk en onverantwoord om zo’n grote overschrijding van de norm toe te staan. In januari stemmen de Europarlementariërs over het wetsvoorstel. Als de wet niet wordt aangenomen, moet de Commissie een nieuw voorstel doen. 

`Stuitend`
Bij de presentatie van het wetsvoorstel door de EC, noemde Europarlementariër Bas Eickhout (Groenlinks) het besluit stuitend. Vanaf 2017 moet een nieuwe uitstootnorm van kracht worden, gebaseerd op werkelijke uitstoot. Door het Volkswagen dieselschandaal is de roep om snelle invoering van een strenge meetcyclus luider geworden. 

De branchevereniging van autofabrikanten Acea klaagde in oktober juist dat het voorstel van de Commissie te streng was. 

Lees in de nieuwste Automotive een artikel over het lobbyschandaal van de machtige autofabrikanten in Brussel

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.