Europees Hof: Dieselsoftware van VW was illegaal

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Door de uitspraak van het Europees Hof staan consumenten sterker in een claim tegen VW. (Foto: Shutterstock)

Het Europees Hof heeft vandaag bepaald dat de software die Volkswagen in dieselauto’s gebruikte om emissietests te manipuleren, illegaal is en in strijd met Europese regelgeving. Zo oordeelde het Europese Hof van Justitie in Luxemburg vandaag.

De uitspraak van het Hof is bindend voor de hele EU en kan ervoor zorgen dat autobezitters van VW sterker staan in claims tegen de autofabrikant. Volgens de uitspraak van het Hof zijn de apparaten die werden gebruikt in strijd met het Europees recht. Het gaat om zogeheten defeat devices, waarmee de testresultaten werden gemanipuleerd. Deze techniek is in Europa in circa 8 miljoen auto’s aangetroffen. Eerder bepaalde het Hof al dat de autofabrikant in elk afzonderlijk EU-land voor de rechter kan worden gesleept vanwege geleden schade van sjoemelsoftware in diesel. 

Het is vijf jaar geleden dat aan het licht kwam dat Volkswagen auto’s had uitgerust met software waarmee emissietests werden beïnvloed. Het schandaal heeft de autofabrikant inmiddels zo’n 30 miljard euro gekost aan schadeloosstellingen en boetes. Er lopen nog rechtszaken tegen VW. Ook zijn er nog rechtszaken gaande tegen de top van VW, zoals Martin Winterkorn.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Europees Hof: Dieselsoftware van VW was illegaal | Automotive Online

Europees Hof: Dieselsoftware van VW was illegaal

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Door de uitspraak van het Europees Hof staan consumenten sterker in een claim tegen VW. (Foto: Shutterstock)

Het Europees Hof heeft vandaag bepaald dat de software die Volkswagen in dieselauto’s gebruikte om emissietests te manipuleren, illegaal is en in strijd met Europese regelgeving. Zo oordeelde het Europese Hof van Justitie in Luxemburg vandaag.

De uitspraak van het Hof is bindend voor de hele EU en kan ervoor zorgen dat autobezitters van VW sterker staan in claims tegen de autofabrikant. Volgens de uitspraak van het Hof zijn de apparaten die werden gebruikt in strijd met het Europees recht. Het gaat om zogeheten defeat devices, waarmee de testresultaten werden gemanipuleerd. Deze techniek is in Europa in circa 8 miljoen auto’s aangetroffen. Eerder bepaalde het Hof al dat de autofabrikant in elk afzonderlijk EU-land voor de rechter kan worden gesleept vanwege geleden schade van sjoemelsoftware in diesel. 

Het is vijf jaar geleden dat aan het licht kwam dat Volkswagen auto’s had uitgerust met software waarmee emissietests werden beïnvloed. Het schandaal heeft de autofabrikant inmiddels zo’n 30 miljard euro gekost aan schadeloosstellingen en boetes. Er lopen nog rechtszaken tegen VW. Ook zijn er nog rechtszaken gaande tegen de top van VW, zoals Martin Winterkorn.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.