Ook Stellantis kijkt naar batterij-omruilsystemen

Stellantis • Het autoconcern gaat samenwerken met Ample, dat batterijpakketten in 5 minuten vervangt.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: Ample

Stellantis start in Madrid een samenwerking met Ample, een Amerikaanse startup op het gebied van het vervangen van auto-batterijen voor EV’s. Vervangen zou volledig automatisch in 5 minuten kunnen gebeuren. Het opladen van de batterij van een EV duurt een stuk langer.

Stellantis en Ample kondigen aan dat er komend jaar al een proef komt in Madrid. Dan worden de elektrische Fiats 500 die daar als deelauto rijden, geschikt gemaakt voor de wisselstations van Ample.

Op termijn is het mogelijk dat de verwisselbare batterijen van Ample ook in andere Stellantis-voertuigen worden gebruikt. Ample heeft de batterij ontwikkeld in samenhang met een wisselstation. Daar wordt de auto ingereden. Vervolgens haalt een robotsysteem van onderaf de batterij uit de auto en vervangt die door een volle batterij. Dat duurt volgens Ample maar 5 minuten.

Stellantis zegt dat de samenwerking met Ample deel uitmaakt van zijn strategie om alle mogelijkheden van elektrische mobiliteit te verkennen.Dan gaat het dus niet alleen om het opladen langs de weg of thuis.

Ample heeft op dit moment twaalf wisselstations in San Francisco en vier in Madrid.

Stellantis is niet de enige die de mogelijkheden van verwisselbare batterijpakketten verkent. Het concept bestaat al jaren maar strandt telkens op een tekort aan uniforme accupakketten. Ook Nio is op dit gebied actief en heeft al honderden wisselstations. Recent sloot het bedrijf een samenwerking met Geely, dat ook van de techniek gebruik wil gaan maken.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Ook Stellantis kijkt naar batterij-omruilsystemen | Automotive Online

Ook Stellantis kijkt naar batterij-omruilsystemen

Stellantis • Het autoconcern gaat samenwerken met Ample, dat batterijpakketten in 5 minuten vervangt.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: Ample

Stellantis start in Madrid een samenwerking met Ample, een Amerikaanse startup op het gebied van het vervangen van auto-batterijen voor EV’s. Vervangen zou volledig automatisch in 5 minuten kunnen gebeuren. Het opladen van de batterij van een EV duurt een stuk langer.

Stellantis en Ample kondigen aan dat er komend jaar al een proef komt in Madrid. Dan worden de elektrische Fiats 500 die daar als deelauto rijden, geschikt gemaakt voor de wisselstations van Ample.

Op termijn is het mogelijk dat de verwisselbare batterijen van Ample ook in andere Stellantis-voertuigen worden gebruikt. Ample heeft de batterij ontwikkeld in samenhang met een wisselstation. Daar wordt de auto ingereden. Vervolgens haalt een robotsysteem van onderaf de batterij uit de auto en vervangt die door een volle batterij. Dat duurt volgens Ample maar 5 minuten.

Stellantis zegt dat de samenwerking met Ample deel uitmaakt van zijn strategie om alle mogelijkheden van elektrische mobiliteit te verkennen.Dan gaat het dus niet alleen om het opladen langs de weg of thuis.

Ample heeft op dit moment twaalf wisselstations in San Francisco en vier in Madrid.

Stellantis is niet de enige die de mogelijkheden van verwisselbare batterijpakketten verkent. Het concept bestaat al jaren maar strandt telkens op een tekort aan uniforme accupakketten. Ook Nio is op dit gebied actief en heeft al honderden wisselstations. Recent sloot het bedrijf een samenwerking met Geely, dat ook van de techniek gebruik wil gaan maken.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.