Politie kiest voor Ford Kuga hybrid en BMW X1

politie • Vanaf 2025 worden 1.110 Fords en BMW’s ingezet als nieuw ‘basispolitievoertuig’.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Volgens Ford gaat de Kuga er als politie-auto zo uitzien (foto: Ford)

De politie kiest voor de Ford Kuga hybrid en de BMW X1 als nieuw ‘basispolitievoertuig’ (BPV). Onder de voorwaarde dat de proefmodellen van de auto’s ook door de politie worden goedgekeurd, verschijnen vanaf 2025 1.100 auto’s van deze modellen in politie-uitvoering. Dit meldt de politie.

Twee modellen

“De politie contracteert bewust twee merken om flexibeler te zijn bij mogelijke leveringsproblemen”, zegt Michel de Roos, voorzitter van de stuurgroep die belast is met de aankoop van de nieuwe auto’s. “De aanbesteding voor nieuwe ‘basispolitievoertuigen’ is een intensief proces. We moeten met veel onderdelen rekening houden, want een politievoertuig heeft andere eisen dan een ‘normale’ auto. Het allerbelangrijkste is dat onze collega’s hun werk goed en veilig kunnen doen.”

Rijgedrag en ergonomie

Criteria bij de tests waren onder meer het uitbreken in de bocht, het remgedrag, rijden over drempels en acceleratie, maar ook het algemene rijcomfort. Kan de agent gemakkelijk in- en uitstappen? Is er voldoende ruimte in het voertuig? Daarnaast zijn de voertuigen doorgemeten op ergonomische aspecten.

Ford en BMW bouwen nu enkele proefmodellen. Deze proefmodellen worden – nadat ze zijn goedgekeurd – ingezet voor een gebruikersperiode in verschillende basisteams in 2024. Als deze fase met de proefmodellen is geslaagd, worden de overeenkomsten ondertekend.

De aflevering van in totaal 1.100 auto’s zal lopen van januari 2025 tot en met december 2029 (met mogelijke uitloop naar december 2032).

Elektrisch

Volgens politiewoordvoerder Hessel Koster start nu de aanbesteding van circa 500 EV’s. Het is de bedoeling dat ook die vanaf eind 2025 als basispolitievoertuig worden ingezet. “Vanaf die tijd zal ongeveer 1 op de 3 nieuwe politieauto’s elektrisch zijn”, vertelt Koster aan Automotive online.

De vorige aanbesteding van de politie werd gewonnen door Mercedes.

Politie na pilot: EV’s prima, tijd nog niet rijp voor waterstof

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Politie kiest voor Ford Kuga hybrid en BMW X1 | Automotive Online

Politie kiest voor Ford Kuga hybrid en BMW X1

politie • Vanaf 2025 worden 1.110 Fords en BMW’s ingezet als nieuw ‘basispolitievoertuig’.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Volgens Ford gaat de Kuga er als politie-auto zo uitzien (foto: Ford)

De politie kiest voor de Ford Kuga hybrid en de BMW X1 als nieuw ‘basispolitievoertuig’ (BPV). Onder de voorwaarde dat de proefmodellen van de auto’s ook door de politie worden goedgekeurd, verschijnen vanaf 2025 1.100 auto’s van deze modellen in politie-uitvoering. Dit meldt de politie.

Twee modellen

“De politie contracteert bewust twee merken om flexibeler te zijn bij mogelijke leveringsproblemen”, zegt Michel de Roos, voorzitter van de stuurgroep die belast is met de aankoop van de nieuwe auto’s. “De aanbesteding voor nieuwe ‘basispolitievoertuigen’ is een intensief proces. We moeten met veel onderdelen rekening houden, want een politievoertuig heeft andere eisen dan een ‘normale’ auto. Het allerbelangrijkste is dat onze collega’s hun werk goed en veilig kunnen doen.”

Rijgedrag en ergonomie

Criteria bij de tests waren onder meer het uitbreken in de bocht, het remgedrag, rijden over drempels en acceleratie, maar ook het algemene rijcomfort. Kan de agent gemakkelijk in- en uitstappen? Is er voldoende ruimte in het voertuig? Daarnaast zijn de voertuigen doorgemeten op ergonomische aspecten.

Ford en BMW bouwen nu enkele proefmodellen. Deze proefmodellen worden – nadat ze zijn goedgekeurd – ingezet voor een gebruikersperiode in verschillende basisteams in 2024. Als deze fase met de proefmodellen is geslaagd, worden de overeenkomsten ondertekend.

De aflevering van in totaal 1.100 auto’s zal lopen van januari 2025 tot en met december 2029 (met mogelijke uitloop naar december 2032).

Elektrisch

Volgens politiewoordvoerder Hessel Koster start nu de aanbesteding van circa 500 EV’s. Het is de bedoeling dat ook die vanaf eind 2025 als basispolitievoertuig worden ingezet. “Vanaf die tijd zal ongeveer 1 op de 3 nieuwe politieauto’s elektrisch zijn”, vertelt Koster aan Automotive online.

De vorige aanbesteding van de politie werd gewonnen door Mercedes.

Politie na pilot: EV’s prima, tijd nog niet rijp voor waterstof

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.