Verdubbeling omzet Fastned, verlies blijft gelijk

Fastned • Onder de streep noteerde Fastned nog wel een verlies van 10,3 miljoen euro.
Kim Andriessen Kim Andriessen
• Laatste update:
Fastned
(Foto: Fastned)

Fastned zag zijn omzet in de eerste helft van dit jaar verdubbelen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat had het bedrijf, uitbater van de snellaadstations langs de snelweg, onder andere te danken aan de stijging van het aantal EV’s. Ook opende Fastned relatief veel nieuwe stations in de maanden januari tot en met juni.

De omzet kwam in het eerste halfjaar uit op 26,1 miljoen, een toename van 108 procent. Dat was volgens dagblad De Telegraaf overigens wel minder dan waar de analisten vooraf op hadden gerekend (dat was 29,8 miljoen euro). Michiel Langezaal, ceo van het Amsterdamse bedrijf, noemt de omzetverdubbeling toch een ‘belangrijke prestatie’. “Wij zijn goed op weg om onze doelen voor 2023 te behalen.”

Onder de streep schreef Fastned overigens nog rode cijfers: een verlies van 10,3 miljoen euro. Dat was wel minder dan de 11,4 miljoen euro van een jaar geleden.

Fastned opende dit jaar tot eind juni 28 nieuwe laadstations, waarmee het totaal uitkwam op 272 verspreid over zes landen. Daarmee nam het aantal snelladers toe met 259 tot 1500, waarmee er gemiddeld 5,5 snellaadpunten per station aanwezig zijn. Vorig jaar lag dat aantal op 5,1.

Laadsnelheid

Over het eerste halfjaar nam het aantal laadbeurten bij Fastned met 86 procent toe tot 1,7 miljoen op jaarbasis. Deze laadbeurten zijn met een halve minuut ingekort, gebruikers hoeven dus minder lang te wachten tot hun auto is opgeladen. Dat schrijft Fastned toe aan het feit dat er meer voertuigen zijn met snellere batterijen, in combinatie met snelle laders en meer laadstations.

Fastned stelt dat de toekomst er rooskleurig uit ziet. Zo zal het aantal elektrische voertuigen de komende jaren alleen maar verder toenemen, wat zou moeten leiden tot omzetgroei. Fastned verwacht tegen 2030 over zo’n 500 duizend snelladers te beschikken, verspreid over duizenden locaties. Daarmee wil Fastned zijn diensten kunnen leveren aan ruim 44 miljoen klanten.

Automotive Schadeseminar (7 september) in teken duurzaam herstel