Nieuwe massaclaim tegen Renault wegens dieselfraude

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Er lopen steeds meer claims wegens de dieselfraude (foto: Shutterstock)

Renault is in Nederland aangeklaagd door de stichting Emission Claim. Volgens de stichting heeft Renault jarenlang gesjoemeld met de uitstoot van dieselauto’s, waardoor de voertuigen tot wel zestien keer de wettelijke toegestane hoeveelheid schadelijke stikstoffen uitstoten. Dit meldt het ANP en blijkt uit de dagvaarding. De rechtszaak vindt op 8 december plaats in Amsterdam. 

Het gaat om ongeveer 300 duizend dieselauto’s van Renault, die zijn gemaakt tussen 2009 en 2019. De betrokken Nederlandse dieselrijders wordt opgeroepen om zich te melden. Emission Claim wil voor hen ongeveer 20 procent van het aankoopbedrag terugeisen. Volgens het ANP kan de claim daarmee oplopen tot 3 miljard euro.

Vorig jaar werd Renault in eigen land ook voor de rechter gedaagd.

Amerikaanse advocaat als financier

De Nederlandse rechtszaak wordt gefinancierd door de Amerikaanse claimadvocaat Steve Berman. Hij maakt ook deel uit van de Raad van Toezicht van de stichting Emission Claim. Berman heeft in de Verenigde Staten gezorgd voor grote schikkingen, onder meer in zaken over het dieselschandaal tegen Volkswagen en Mercedes. Hij financiert in ons land naast de zaak tegen Renault ook dieselclaimzaken tegen Mercedes en Stellantis.De emissiefraude kwam in 2015 aan het licht bij Volkswagen. Ook andere fabrikanten bleken betrokken. Lees hier ons dossier.

Eerder diende stichting Car Claim in Nederland ook al een grote massaclaim in tegen Renault en Dacia. Bij de bekendmaking van die claim in november vorig jaar werd gesproken van een claimbedrag tot zo’n 1 miljard euro. Car Claim voert samen met de Consumentenbond procedures tegen meerdere autofabrikanten.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Nieuwe massaclaim tegen Renault wegens dieselfraude | Automotive Online

Nieuwe massaclaim tegen Renault wegens dieselfraude

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Er lopen steeds meer claims wegens de dieselfraude (foto: Shutterstock)

Renault is in Nederland aangeklaagd door de stichting Emission Claim. Volgens de stichting heeft Renault jarenlang gesjoemeld met de uitstoot van dieselauto’s, waardoor de voertuigen tot wel zestien keer de wettelijke toegestane hoeveelheid schadelijke stikstoffen uitstoten. Dit meldt het ANP en blijkt uit de dagvaarding. De rechtszaak vindt op 8 december plaats in Amsterdam. 

Het gaat om ongeveer 300 duizend dieselauto’s van Renault, die zijn gemaakt tussen 2009 en 2019. De betrokken Nederlandse dieselrijders wordt opgeroepen om zich te melden. Emission Claim wil voor hen ongeveer 20 procent van het aankoopbedrag terugeisen. Volgens het ANP kan de claim daarmee oplopen tot 3 miljard euro.

Vorig jaar werd Renault in eigen land ook voor de rechter gedaagd.

Amerikaanse advocaat als financier

De Nederlandse rechtszaak wordt gefinancierd door de Amerikaanse claimadvocaat Steve Berman. Hij maakt ook deel uit van de Raad van Toezicht van de stichting Emission Claim. Berman heeft in de Verenigde Staten gezorgd voor grote schikkingen, onder meer in zaken over het dieselschandaal tegen Volkswagen en Mercedes. Hij financiert in ons land naast de zaak tegen Renault ook dieselclaimzaken tegen Mercedes en Stellantis.De emissiefraude kwam in 2015 aan het licht bij Volkswagen. Ook andere fabrikanten bleken betrokken. Lees hier ons dossier.

Eerder diende stichting Car Claim in Nederland ook al een grote massaclaim in tegen Renault en Dacia. Bij de bekendmaking van die claim in november vorig jaar werd gesproken van een claimbedrag tot zo’n 1 miljard euro. Car Claim voert samen met de Consumentenbond procedures tegen meerdere autofabrikanten.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.