Ondernemersmonitor: aantal bedrijven dat omzet ziet dalen neemt toe

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Steeds meer Bovag-bedrijven zien hun omzet dalen. (Foto: Shutterstock)

Het percentage ondernemers met stijgend verzuim onder het personeel is tussen week 38 en week 50 verdubbeld naar 21 procent. Dat meldt branchevereniging Bovag in zijn ondernemersmonitor over week 50 van dit jaar.

Ruim 11 procent van de aangesloten ondernemers meldt last te hebben van de avondlockdown en 13 procent vroeg uitstel van belastingbetaling aan. De top 3 van pijnpunten voor de ondernemers bestaat uit leveringsproblemen, personeelstekort en een dalend aantal klanten. Beleveringsproblemen wordt door 43 procent als probleem genoemd (monitor week 38: 51%), gevolgd door tekort aan personeel (nu 29%, was 40%) en een dalend aantal klanten/orders (nu 25%, was 22%). Op de vierde plaats staat nu ‘meer verzuim’, met ruim 21 procent (vorige monitor: 11%).

Omzetdaling

Een derde van de ondernemers is op zoek naar personeel, waarbij 82 procent technisch personeel zoekt (in de vorige monitor was dit 58 procent).

Het aantal bedrijven dat zijn omzet zag stijgen, neemt af van zo’n 29 procent naar 23 procent. de omzetstijging is gemiddeld 16 procent. Het aantal leden dat een omzetdaling meldt neemt ook toe, van 21 procent naar 26 procent. de omzetdaling is gemiddeld zo’n 22 procent. Dit grote verschil wordt mede verklaard door de grote verschillen per ‘bloedgroep’ in het Bovag-huis: ook tijdens eerdere lockdowns bleken bijvoorbeeld schadebedrijven en verhuurmaatschappijen veel sneller de impact van een lockdown te voelen dan andere.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.