Corona-liveblog #31: Omzetdaling bij VW, Daimler en Ford | Minder Bovag-leden verwachten krediet nodig te hebben

Coronavirus • Automotive houdt dagelijks een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Volkswagen AG, Daimler en Ford zien omzet dalen in Q1. Bovag-leden blijven gematigd optimistisch. In de kwartaalresultaten van de grote fabrikanten zijn de corona-effecten al goed zichtbaar.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

16:15 | Bosch zet in op geleidelijke productieverhoging

Bosch bereidt zich voor op een geleidelijke productieverhoging, nadat het bedrijf medeo maart de productie stapsgewijs stopzette van zijn fabrieken. Wat Volkmar Denner, voorzitter van de raad van bestuur van Bosch, betreft vervijfvoudigt het bedrijf de capaciteit tegen het einde van het jaar. Dit meldt Bosch vandaag.

Gezien de grote onzekerheden rondom de coronacrisis geeft de onderneming geen prognose voor het hele jaar. “Er moet een uiterste inspanning worden geleverd om op zijn minst een evenwichtig resultaat te bereiken”, aldus cfo Stefan Asenkerschbaumer in het persbericht. “Tijdens deze ernstige crisis is het voor ons opnieuw een voordeel dat we zo gediversifieerd zijn, met verschillende bedrijfssectoren.”

10:15 | Forse omzetdalingen bij VW, Daimler en Ford

De omzet van de Volkswagen Groep is in Q1 met 8 procent gedaald naar 55,1 miljard. Vorig jaar had het concern nog een omzet van 60 miljard in Q1. Vanwege de productiestop in de fabrieken liep de productie met 23 procent terug naar 2 miljoen auto’s. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het concern. De operationele winst kelderde met meer dan 81 procent tot 900 miljoen euro.

Bij Daimler daalde de omzet met 6,7 procent naar 37,2 miljard (39,7). De fabrikant verkocht in het eerste kwartaal nog 664 duizend auto’s, tegen 773 duizend in 2019. De winst van het concern verdampte en daalde van 2,15 miljard naar 168 miljoen euro.

Ford wordt eveneens getroffen door de coronacrisis. De autofabrikant ziet de omzet met 15 procent dalen naar 34,3 miljard dollar. In Q1 2019 was de omzet nog 40,3 miljard dollar. Ford boekt een negatief resultaat van 632 miljoen dollar, zo blijkt uit de kwartaalcijfers. Ford schrapte deze maand al zijn dividend.

09:00 | Mann+hummel helpt Ford bij productie beademingsapparatuur

Mann+hummel ondersteunt Ford bij de ontwikkeling en productie van beademingsapparatuur. Per dag gaat het bedrijf 3.500 filterelementen produceren in de Verenigde Staten en Duitsland. Dat meldt de leverancier. Met de filters kan de autofabrikant in de komende twee maanden 100 duizend beademingsapparaten produceren.

Volgens Kurk Wilks, president en ceo van Mann+Hummel, vraagt de huidige crisis om buitengewone acties en samenwerking. “Met behulp van onze filterproductie, interne cleanroomtestlaboratoria en gewaardeerde relaties met partners over de hele wereld, kunnen we onze talenten en expertise bundelen om mensen in nood te helpen.” Autofabrikant Ford produceert sinds het begin van de crisis beademingsapparatuur.

08:45 | Autotelex ziet broos herstel

Autotelex ziet zowel taxaties, biedingen als de gerealiseerde verkoopopbrengst stijgen. Er is sprake van herstel, maar de basis is nog flinterdun. Bij bedrijfswagens verwacht de restwaardebepaler dat de waarden nog verder zullen dalen, al stelt Autotelex dat dit deels ook een correctie is. De lagere prijzen zijn niet per se erg, stelt Autotelex. “De bedrijfsautomarkt zat de laatste jaren in de lift, en restwaarden waren over het algemeen hoog, dus er is ook wel wat ruimte voor een aanpassing.”  Lees het hele artikel hier.

08:25 | Minder Bovag-leden verwachten krediet nodig te hebben

Van de Bovag-leden verwacht 75 procent binnen nu en drie maanden krediet nodig te hebben. Dat is 5 procentpunt minder dan bij de vorige peiling. Dat blijkt uit de vijfde coronamonitor van de brancheorganisatie. Het geschatte omzetverlies ligt op 48 procent, wat iets hoger is dan in de laatste peiling. Het vertrouwen van de Bovag-leden dat zij de crisis doorstaan is groot: 77 procent.

Het aantal bedrijven dat verwacht mensen te moeten ontslaan is met 5 procentpunt gestegen naar 34 procent. Bovag heeft ook gevraagd van welke hulpregelingen gebruik wordt gemaakt. 39 procent heeft een NOW-aanvraag gedaan en 31 procent wil van de coulanceregeling van de Belastingdienst gebruik maken. Van de Togs-regeling wil 15 procent gebruik maken. Bekijk al het coronanieuws van de afgelopen weken in ons dossier.


Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Corona-liveblog #31: Omzetdaling bij VW, Daimler en Ford | Minder Bovag-leden verwachten krediet nodig te hebben | Automotive Online

Corona-liveblog #31: Omzetdaling bij VW, Daimler en Ford | Minder Bovag-leden verwachten krediet nodig te hebben

Coronavirus • Automotive houdt dagelijks een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Volkswagen AG, Daimler en Ford zien omzet dalen in Q1. Bovag-leden blijven gematigd optimistisch. In de kwartaalresultaten van de grote fabrikanten zijn de corona-effecten al goed zichtbaar.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

16:15 | Bosch zet in op geleidelijke productieverhoging

Bosch bereidt zich voor op een geleidelijke productieverhoging, nadat het bedrijf medeo maart de productie stapsgewijs stopzette van zijn fabrieken. Wat Volkmar Denner, voorzitter van de raad van bestuur van Bosch, betreft vervijfvoudigt het bedrijf de capaciteit tegen het einde van het jaar. Dit meldt Bosch vandaag.

Gezien de grote onzekerheden rondom de coronacrisis geeft de onderneming geen prognose voor het hele jaar. “Er moet een uiterste inspanning worden geleverd om op zijn minst een evenwichtig resultaat te bereiken”, aldus cfo Stefan Asenkerschbaumer in het persbericht. “Tijdens deze ernstige crisis is het voor ons opnieuw een voordeel dat we zo gediversifieerd zijn, met verschillende bedrijfssectoren.”

10:15 | Forse omzetdalingen bij VW, Daimler en Ford

De omzet van de Volkswagen Groep is in Q1 met 8 procent gedaald naar 55,1 miljard. Vorig jaar had het concern nog een omzet van 60 miljard in Q1. Vanwege de productiestop in de fabrieken liep de productie met 23 procent terug naar 2 miljoen auto’s. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het concern. De operationele winst kelderde met meer dan 81 procent tot 900 miljoen euro.

Bij Daimler daalde de omzet met 6,7 procent naar 37,2 miljard (39,7). De fabrikant verkocht in het eerste kwartaal nog 664 duizend auto’s, tegen 773 duizend in 2019. De winst van het concern verdampte en daalde van 2,15 miljard naar 168 miljoen euro.

Ford wordt eveneens getroffen door de coronacrisis. De autofabrikant ziet de omzet met 15 procent dalen naar 34,3 miljard dollar. In Q1 2019 was de omzet nog 40,3 miljard dollar. Ford boekt een negatief resultaat van 632 miljoen dollar, zo blijkt uit de kwartaalcijfers. Ford schrapte deze maand al zijn dividend.

09:00 | Mann+hummel helpt Ford bij productie beademingsapparatuur

Mann+hummel ondersteunt Ford bij de ontwikkeling en productie van beademingsapparatuur. Per dag gaat het bedrijf 3.500 filterelementen produceren in de Verenigde Staten en Duitsland. Dat meldt de leverancier. Met de filters kan de autofabrikant in de komende twee maanden 100 duizend beademingsapparaten produceren.

Volgens Kurk Wilks, president en ceo van Mann+Hummel, vraagt de huidige crisis om buitengewone acties en samenwerking. “Met behulp van onze filterproductie, interne cleanroomtestlaboratoria en gewaardeerde relaties met partners over de hele wereld, kunnen we onze talenten en expertise bundelen om mensen in nood te helpen.” Autofabrikant Ford produceert sinds het begin van de crisis beademingsapparatuur.

08:45 | Autotelex ziet broos herstel

Autotelex ziet zowel taxaties, biedingen als de gerealiseerde verkoopopbrengst stijgen. Er is sprake van herstel, maar de basis is nog flinterdun. Bij bedrijfswagens verwacht de restwaardebepaler dat de waarden nog verder zullen dalen, al stelt Autotelex dat dit deels ook een correctie is. De lagere prijzen zijn niet per se erg, stelt Autotelex. “De bedrijfsautomarkt zat de laatste jaren in de lift, en restwaarden waren over het algemeen hoog, dus er is ook wel wat ruimte voor een aanpassing.”  Lees het hele artikel hier.

08:25 | Minder Bovag-leden verwachten krediet nodig te hebben

Van de Bovag-leden verwacht 75 procent binnen nu en drie maanden krediet nodig te hebben. Dat is 5 procentpunt minder dan bij de vorige peiling. Dat blijkt uit de vijfde coronamonitor van de brancheorganisatie. Het geschatte omzetverlies ligt op 48 procent, wat iets hoger is dan in de laatste peiling. Het vertrouwen van de Bovag-leden dat zij de crisis doorstaan is groot: 77 procent.

Het aantal bedrijven dat verwacht mensen te moeten ontslaan is met 5 procentpunt gestegen naar 34 procent. Bovag heeft ook gevraagd van welke hulpregelingen gebruik wordt gemaakt. 39 procent heeft een NOW-aanvraag gedaan en 31 procent wil van de coulanceregeling van de Belastingdienst gebruik maken. Van de Togs-regeling wil 15 procent gebruik maken. Bekijk al het coronanieuws van de afgelopen weken in ons dossier.


Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.