Fleetmanager gemeente Amsterdam veroordeeld voor miljoenenfraude

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Een voormalig wagenparkbeheerder van de gemeente Amsterdam is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een celstraf van 43 maanden, omdat hij zijn werkgever en leasebedrijf Leaseplan voor drie miljoen heeft opgelicht en het geld heeft witgewassen. Dat meldt Rechtspraak.nl. Zijn vrouw is veroordeeld voor 32 maanden cel. Het OM had 68 maanden geëist.

Valse facturen

De man liet de gemeente valse facturen betalen aan een bedrijf dat op naam stond van zijn vrouw. Bij de oplichting en het witwassen vervulde de Amsterdammer een sleutelrol, aldus de Rechtbank, en stuurde hij de andere mededaders aan. Ook Leaseplan wordt genoemd als gedupeerde, maar op welke wijze is niet omschreven. Volgens de Amsterdamse krant Het Parool bestelde de wagenparkbeheerder voertuigen namens de gemeente, die werden geleaset bij Leaseplan; het bedrijf van zijn vrouw werd daarbij vermeld als leverancier van de auto’s.

De zaak kwam aan het licht door politieonderzoek naar zogeheten “patserboten”. De man en vrouw kwamen hier in beeld omdat zij verscheidene dure goederen hadden aangeschaft, zoals 3 snelle motorboten en 19 voertuigen, waaronder 3 Porsches. Deze uitgaven stonden niet in verhouding tot hun geschatte gezamenlijke inkomsten van maximaal 6.900 euro bruto per maand.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Fleetmanager gemeente Amsterdam veroordeeld voor miljoenenfraude | Automotive Online

Fleetmanager gemeente Amsterdam veroordeeld voor miljoenenfraude

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Een voormalig wagenparkbeheerder van de gemeente Amsterdam is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een celstraf van 43 maanden, omdat hij zijn werkgever en leasebedrijf Leaseplan voor drie miljoen heeft opgelicht en het geld heeft witgewassen. Dat meldt Rechtspraak.nl. Zijn vrouw is veroordeeld voor 32 maanden cel. Het OM had 68 maanden geëist.

Valse facturen

De man liet de gemeente valse facturen betalen aan een bedrijf dat op naam stond van zijn vrouw. Bij de oplichting en het witwassen vervulde de Amsterdammer een sleutelrol, aldus de Rechtbank, en stuurde hij de andere mededaders aan. Ook Leaseplan wordt genoemd als gedupeerde, maar op welke wijze is niet omschreven. Volgens de Amsterdamse krant Het Parool bestelde de wagenparkbeheerder voertuigen namens de gemeente, die werden geleaset bij Leaseplan; het bedrijf van zijn vrouw werd daarbij vermeld als leverancier van de auto’s.

De zaak kwam aan het licht door politieonderzoek naar zogeheten “patserboten”. De man en vrouw kwamen hier in beeld omdat zij verscheidene dure goederen hadden aangeschaft, zoals 3 snelle motorboten en 19 voertuigen, waaronder 3 Porsches. Deze uitgaven stonden niet in verhouding tot hun geschatte gezamenlijke inkomsten van maximaal 6.900 euro bruto per maand.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.