General Motors lanceert EV-offensief

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
GM introduceert de komende jaren diverse nieuwe modellen op zijn EV-platform. (Foto: GM).

General Motors lanceert de komende jaren tal van nieuwe elektrische modellen, waaronder een gemoderniseerde versie van de Chevrolet Bolt, de Bolt EUV, Cadillac Lyriq en een Buick. Eerder liet het concern al weten dat er een elektrische Hummer op komst is.

Niet alleen komen er nieuwe modellen, ook de technologie zelf wordt verbeterd, stelt het bedrijf in een persbericht. De auto’s krijgen een accupakket tussen de 50 en 200 kWh en de actieradius moet uit kunnen komen op 400 mile (ruim 600 kilometer). Ook faciliteert het bedrijf een laadnetwerk. Volgens diverse internationale media investeert het concern 20 miljard dollar (ongeveer 18 miljard euro) in de EV-plannen.

Strategie

“We moeten ons bedrijf ombouwen voor een elektrische toekomst“, aldus Mary Barra, ceo van GM, in een persbericht. De strategie is gebouwd rond een modulair EV-platform gebaseerd op Ultium batterijen. De meeste batterijen voor  de personenauto’s zijn 400 volt en hebben een snellaadcapaciteit tot 200 kW; de trucks krijgen een 800-volt batterij en een 350 kW fast charging capaciteit.

In samenwerking met LG Chem moet de prijs van de batterij onder de 100 dollar per kilowattuur uitkomen. Op dit moment ligt de gemiddelde prijs op 156 dollar per kWh, volgen berekeningen van Bloomberg. De batterijprijs is een van de belangrijkste drempels voor de acceptatie van EV’s, omdat het deze auto’s fors duurder maakt dan brandstofvarianten. In Nederland volgt daarom in de zomer een subsidie op de aanschaf van elektrische auto’s.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

General Motors lanceert EV-offensief | Automotive Online

General Motors lanceert EV-offensief

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
GM introduceert de komende jaren diverse nieuwe modellen op zijn EV-platform. (Foto: GM).

General Motors lanceert de komende jaren tal van nieuwe elektrische modellen, waaronder een gemoderniseerde versie van de Chevrolet Bolt, de Bolt EUV, Cadillac Lyriq en een Buick. Eerder liet het concern al weten dat er een elektrische Hummer op komst is.

Niet alleen komen er nieuwe modellen, ook de technologie zelf wordt verbeterd, stelt het bedrijf in een persbericht. De auto’s krijgen een accupakket tussen de 50 en 200 kWh en de actieradius moet uit kunnen komen op 400 mile (ruim 600 kilometer). Ook faciliteert het bedrijf een laadnetwerk. Volgens diverse internationale media investeert het concern 20 miljard dollar (ongeveer 18 miljard euro) in de EV-plannen.

Strategie

“We moeten ons bedrijf ombouwen voor een elektrische toekomst“, aldus Mary Barra, ceo van GM, in een persbericht. De strategie is gebouwd rond een modulair EV-platform gebaseerd op Ultium batterijen. De meeste batterijen voor  de personenauto’s zijn 400 volt en hebben een snellaadcapaciteit tot 200 kW; de trucks krijgen een 800-volt batterij en een 350 kW fast charging capaciteit.

In samenwerking met LG Chem moet de prijs van de batterij onder de 100 dollar per kilowattuur uitkomen. Op dit moment ligt de gemiddelde prijs op 156 dollar per kWh, volgen berekeningen van Bloomberg. De batterijprijs is een van de belangrijkste drempels voor de acceptatie van EV’s, omdat het deze auto’s fors duurder maakt dan brandstofvarianten. In Nederland volgt daarom in de zomer een subsidie op de aanschaf van elektrische auto’s.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.