Tomtom werkt met UvA aan kaarten voor zelfrijdende auto’s

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Tomtom en de UvA werken aan systemen om auto's autonoom door het verkeer te laten rijden (Foto: Tomtom)

Tomtom en de Universiteit van Amsterdam (UvA) starten in het Amsterdam Science Park een nieuw publiek-privaat onderzoekscentrum, meldt Tomtom. Dit ‘Atlas Lab’ gaat zich richten op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) voor het ontwikkelen van HD-kaarten (High Definition) voor zelfrijdende voertuigen. 

“Bij de UvA doen we al onderzoek naar geautomatiseerde herkenning van items in afbeeldingen en video’s”, vertelt Theo Gevers van Atlas Lab. “Toch is het herkennen van items en het maken van HD-kaarten in complexe situaties als een rijdende auto nog steeds een enorme uitdaging.”

De komende vijf jaar gaan vijf promovendi in het Atlas Lab werken aan zaken als de geautomatiseerde herkenning van verkeersborden, 3D-lokalisatie van voertuigen en het combineren van lidar laser- en camerabeelden. Volgens het FD werkt het lab de komende vijf jaar met een budget van 3 miljoen euro, waarvan 2 miljoen gefinancierd door Tomtom. 

Het Nederlandse Tomtom werkt al jaren aan HD-kaarten voor autonoom rijdende voertuigen. Het werkt daarbij samen met een veelheid aan partijen, als Delphi en Denso, maar ook met Microsoft.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Tomtom werkt met UvA aan kaarten voor zelfrijdende auto’s | Automotive Online

Tomtom werkt met UvA aan kaarten voor zelfrijdende auto’s

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Tomtom en de UvA werken aan systemen om auto's autonoom door het verkeer te laten rijden (Foto: Tomtom)

Tomtom en de Universiteit van Amsterdam (UvA) starten in het Amsterdam Science Park een nieuw publiek-privaat onderzoekscentrum, meldt Tomtom. Dit ‘Atlas Lab’ gaat zich richten op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) voor het ontwikkelen van HD-kaarten (High Definition) voor zelfrijdende voertuigen. 

“Bij de UvA doen we al onderzoek naar geautomatiseerde herkenning van items in afbeeldingen en video’s”, vertelt Theo Gevers van Atlas Lab. “Toch is het herkennen van items en het maken van HD-kaarten in complexe situaties als een rijdende auto nog steeds een enorme uitdaging.”

De komende vijf jaar gaan vijf promovendi in het Atlas Lab werken aan zaken als de geautomatiseerde herkenning van verkeersborden, 3D-lokalisatie van voertuigen en het combineren van lidar laser- en camerabeelden. Volgens het FD werkt het lab de komende vijf jaar met een budget van 3 miljoen euro, waarvan 2 miljoen gefinancierd door Tomtom. 

Het Nederlandse Tomtom werkt al jaren aan HD-kaarten voor autonoom rijdende voertuigen. Het werkt daarbij samen met een veelheid aan partijen, als Delphi en Denso, maar ook met Microsoft.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.