Nieuwe Automotive: Branche zoekt bescherming tegen criminelen

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:

De inval bij vier autobedrijven begin deze zomer heeft diepe wonden geslagen in de autobranche. De bedrijven worden verdacht van (medewerking aan) witwassen en btw-fraude. Onderwerpen die al jaren zeer gevoelig liggen in de branche. In het augustus/september nummer van Automotive, met als dossier Occasions, staat een uitgebreide reconstructie van de inval. In de gedrukte versie van dit artikel is abusievelijk vermeld dat de bedrijven lopende het onderzoek een exportverbod opgelegd hadden gekregen. Dit blijkt niet te kloppen, de bedrijven mogen gewoon blijven exporteren.

Brancheorganisatie Bovag probeert nu met het ministerie van Financiën afspraken te maken over het verkrijgen van waarborgen, dat vertelt directeur Peter Niesink in een interview met Automotive. 

De nieuwe automotive is afgelopen vrijdag verschenen en vanaf vandaag online te lezen.

Verder in het dossier occasions aandacht voor bpm-taxaties bij import. Taxateurs en deskundigen werden in Den Haag uitgenodigd om hun zegje te komen doen over de plannen van staatssecretaris Snel om de RDW een belangrijke rol te geven bij het bepalen van de waarde van geïmporteerde auto’s. Ook is er een interview met Eelco Hofman, een ex-politieagent die zich toelegde op de handel en verkoop van klassiekers. Tot slot een inkijkje in de strijd die de grote occasionportalen momenteel voeren om de tweede plek in de markt. Die plek (goed voor vele miljoenen omzet) is nu in handen van Autoscout24, maar Autotrack heeft nu de jacht geopend en heeft daarbij Gaspedaal aan zijn zijde. 

Wat staat er nog meer in de nieuwe Automotive? 

  • Een interview met Jeroen Kruisweg, managing director van ALD Automotive Nederland;
  • Columns van Arjen de Jong, Paul de Vries en Hans Adriani;
  • Welke carrosserievormen zijn bezig met een opmars en welke zijn in de verdrukking geraakt?
  • Het autopanel geeft zijn oordeel over de Tesla Model 3
  • De auto-industrie vreest voor een recessie. Alle seinen staan op rood. 
  • In de private lease is de vierseizoenenband populair, maar zakelijke rijders kiezen liever voor de combinatie zomer/winterband. 
  • De luchtloze band gaat de komende jaren doorbreken. Wat betekent dit voor de werkplaats?
  • Grote Nederlandse toeleveranciers hebben te maken met snel afnemende autoverkoop. Innovatie moet ze er weer bovenop helpen;
  • Berijders kunnen TPMS-waarschuwingen niet zonder meer negeren, zo bepaalde rechter onlangs. Maar werkt het systeem altijd?
  • Huibert van Zanten (ex-VKV Groep) vertelt over zijn overstap naar trainingsbureau In Serious Business;
  • Bij Profile Nout zijn in de nieuwe werkplaats bandenservice en onderhoud strikt gescheiden;

De nieuwe automotive is afgelopen vrijdag verschenen en vanaf vandaag online te lezen.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.