‘Bedrijven investeren weer meer geld in bedrijfsauto’s en ICT’

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:

Dit blijkt uit de Nederlandse Investeringsmonitor van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) in samenwerking met onderzoeksbureau GfK.

Van de ondervraagde bedrijven verwacht 81 procent in de komende drie jaar een investering te gaan doen, tegenover 77 procent zes maanden geleden. Opvallend is dat het kleinbedrijf (tot 10 medewerkers) hier koploper is met 91 procent, gevolgd door grotere bedrijven (met meer dan vijftig medewerkers) waar dat percentage op 89 ligt. Eén op de drie bedrijven (33%) denkt de komende drie jaar een investering te gaan doen in een personen- of bestelwagen, terwijl dat de afgelopen drie jaar op 29 procent lag. Van alle bedrijven die de afgelopen drie jaar geld uitgaf aan een personen- of bestelwagen, heeft 24 procent deze via lease gefinancierd. 

“Vorige jaren waren de grote bedrijven het meest bereid te investeren, nu zijn het vooral relatief kleinere bedrijven. Het vertrouwen lijkt hiermee definitief terug”, zegt Stephan van Beek, voorzitter van de NVL. De investeringsbereidheid groeide vooral ten opzichte van auto’s (plus 6%), hardware (plus 6%), software (plus 3%) en audio- en videoapparatuur (plus 4%).

Ook blijkt uit het onderzoek dat 81 procent van de bedrijven de investeringen uit eigen middelen wil financieren (een toename van 4%). Ten opzichte van het vorige halfjaar is het aantal bedrijven dat wil financieren door leasing, namelijk met 2 procent gezakt. “Toch zien we dat de leasebereidheid stijgt naarmate de bedrijfsgrootte toeneemt”, aldus Van Beek.

Geen verrassing

Het onderzoek wordt sinds 2015 elk halfjaar uitgevoerd in opdracht van NVL. Doel is inzicht te krijgen in de investerings- en financieringsbehoefte van bedrijven en het in kaart brengen van de marktomvang van leasing van bedrijfsmiddelen en bedrijfsauto’s. Er is in het onderzoek niet specifiek gevraagd naar de hoogte van de investeringen. De NVL behartigt de belangen van de algemene leasemaatschappijen in ons land. Deze bedrijven (ver)leasen behalve bedrijfswagens bijvoorbeeld ook trucks en trailers, equipment, computers en IT-oplossingen.

Dat de investeringsbereidheid op het gebied van bestelauto’s stijgt, is geen verrassing: volgens cijfers van fabrikantenorganisatie Acea zijn over de eerste negen maanden van dit jaar in Europa 1,5 miljoen bestelauto’s op kenteken gezet. Dat zijn er 4 procent meer dan vorig jaar.

 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Meer lezen over GfK en NVL

‘Bedrijven investeren weer meer geld in bedrijfsauto’s en ICT’ | Automotive Online

‘Bedrijven investeren weer meer geld in bedrijfsauto’s en ICT’

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:

Dit blijkt uit de Nederlandse Investeringsmonitor van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) in samenwerking met onderzoeksbureau GfK.

Van de ondervraagde bedrijven verwacht 81 procent in de komende drie jaar een investering te gaan doen, tegenover 77 procent zes maanden geleden. Opvallend is dat het kleinbedrijf (tot 10 medewerkers) hier koploper is met 91 procent, gevolgd door grotere bedrijven (met meer dan vijftig medewerkers) waar dat percentage op 89 ligt. Eén op de drie bedrijven (33%) denkt de komende drie jaar een investering te gaan doen in een personen- of bestelwagen, terwijl dat de afgelopen drie jaar op 29 procent lag. Van alle bedrijven die de afgelopen drie jaar geld uitgaf aan een personen- of bestelwagen, heeft 24 procent deze via lease gefinancierd. 

“Vorige jaren waren de grote bedrijven het meest bereid te investeren, nu zijn het vooral relatief kleinere bedrijven. Het vertrouwen lijkt hiermee definitief terug”, zegt Stephan van Beek, voorzitter van de NVL. De investeringsbereidheid groeide vooral ten opzichte van auto’s (plus 6%), hardware (plus 6%), software (plus 3%) en audio- en videoapparatuur (plus 4%).

Ook blijkt uit het onderzoek dat 81 procent van de bedrijven de investeringen uit eigen middelen wil financieren (een toename van 4%). Ten opzichte van het vorige halfjaar is het aantal bedrijven dat wil financieren door leasing, namelijk met 2 procent gezakt. “Toch zien we dat de leasebereidheid stijgt naarmate de bedrijfsgrootte toeneemt”, aldus Van Beek.

Geen verrassing

Het onderzoek wordt sinds 2015 elk halfjaar uitgevoerd in opdracht van NVL. Doel is inzicht te krijgen in de investerings- en financieringsbehoefte van bedrijven en het in kaart brengen van de marktomvang van leasing van bedrijfsmiddelen en bedrijfsauto’s. Er is in het onderzoek niet specifiek gevraagd naar de hoogte van de investeringen. De NVL behartigt de belangen van de algemene leasemaatschappijen in ons land. Deze bedrijven (ver)leasen behalve bedrijfswagens bijvoorbeeld ook trucks en trailers, equipment, computers en IT-oplossingen.

Dat de investeringsbereidheid op het gebied van bestelauto’s stijgt, is geen verrassing: volgens cijfers van fabrikantenorganisatie Acea zijn over de eerste negen maanden van dit jaar in Europa 1,5 miljoen bestelauto’s op kenteken gezet. Dat zijn er 4 procent meer dan vorig jaar.

 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Meer lezen over GfK en NVL