Ex-Funda-directie lanceert gratis occasionsite

Redactie Redactie
• Laatste update:

En door een samenwerkingsverband met VWE kunnen aanbieders van occasions hun auto’s ook direct gratis op de site plaatsen. Volgens de initiatiefnemers is de nieuwe site voortgekomen uit frustratie, toen zij na hun vertrek bij Funda zelf op zoek moesten naar een andere auto. De markt van occasions is volgens hen voor de consument erg ondoorzichtig. Voor een deel wordt dat veroorzaakt doordat bestaande sites te veel gebaseerd zijn op de oude rubrieksadvertenties en niet worden beschouwd als onderdeel van een rijke database. Het idee van een metazoeksite niet nieuw. Zo is er bijvoorbeeld al de website www.gaspedaal.nl , waarover de rechter onlangs bepaalde dat deze de advertenties van Autotrack zonder toestemming mag overnemen. De belangrijkste motivatie daarvoor was dat niet duidelijk was of Autotrack schade ondervond van Gaspedaal. Of dit ook geldt voor Zomoto, dat door het aanbieden van gratis advertentieruimte ook een directe concurrent is van de sites waarvan het ‘afroomt’, is afwachten. Als extra feature ten opzichte van huidige zoekmachines heeft Zomoto een waardebepalingmodule ontwikkeld. Door invoering van kenteken, kilometerstand en staat van onderhoud kan de consument de dagwaarde van zijn eigen auto berekenen. Ook krijgt hij direct de reële waarde van alle te koop aangeboden voertuigen te zien. De Zomoto-calculatie of `Zomotex` is gebaseerd op bestaande restwaardemodellen, aangevuld met de data van de zoekmachine zelf en een ‘neuraal netwerk’, dat de rekenmodule zelflerend maakt. Behalve de dagwaarde kunnen autobezitters ook de maandlasten van hun auto berekenen. Verder is de site doorzoekbaar op alle beschikbare datavelden, dus behalve op merk en type bijvoorbeeld ook op CO2-uitstoot, de Euro NCAP-score, kleur en maandlasten. De site is niet gebonden aan een dealerorganisatie of uitgeverij. De inkomsten moeten komen uit verkoop van banners en betaalde voorkeurslistings op de site. Op termijn wil de Zomoto-directie ook nieuwe auto’s via de site gaan aanbieden. “Geen voorraadauto`s, maar het volledige keuze-aanbod dat je zelf kunt samenstellen”, aldus Pijnenborg.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.