Verkoop occasions stijgt in juni met 8,7 procent

Occasion • De vraagprijzen van gebruikte auto’s zijn aanzienlijk gedaald.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

In juni verkochten autobedrijven ruim 115 duizend gebruikte personenauto’s aan consumenten, een stijging van 8,7 procent ten opzichte van juni 2022. Dat meldt dataleverancier VWE. In mei steeg de verkoop van occasions nog met 5 procent.

In de eerste zes maanden dit jaar verkochten bedrijven 655.525 gebruikte personenauto’s aan consumenten. Een stijging van 3,4 procent ten opzichte van het eerste half jaar in 2022.

Consumenten onderling verkochten in juni 50.892 gebruikte auto’s. Dat is een stijging van 7,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de eerste zes maanden van 2023 verkochten consumenten onderling in totaal 303.248 occasions, een stijging van 6,4 procent vergeleken met de eerste twee kwartalen in 2022.

Nationaal Occasion Onderzoek 2023

Het meest verkochte merk in de b2c-markt is Volkswagen (12.369), gevolgd door Peugeot (8.493) en Opel (7.080). 

Vraagprijs

De vraagprijzen van gebruikte auto’s zijn afgelopen maand aanzienlijk gedaald. In juni 2023 was de gemiddelde geadverteerde prijs voor een occasion 832 euro lager dan de voorgaande maand. Er zijn echter aanzienlijke prijsverschillen tussen de verschillende brandstoftypes. Dit meldt DPG Media op basis van de geadverteerde vraagprijzen op Gaspedaal.nl, AutoTrack.nl en Autowereld.nl.

Ten opzichte van mei zijn benzine-auto’s nu gemiddeld 928 euro goedkoper, diesels 239 euro goedkoper en hybride auto’s zelfs 1.380 euro goedkoper. De enige uitzondering is de elektrische auto, waarvan de prijs voor een gebruikte auto met meer dan 600 euro is gestegen. Ingrid Spierts van Gaspedaal.nl vermoedt dat de sterke daling bij benzine- en hybride auto’s te wijten is aan de aanzienlijke stijging van de brandstofprijzen.

In de nieuwste aflevering van het Restwaardejournaal worden de ontwikkelingen op de occasionmarkt besproken.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Verkoop occasions stijgt in juni met 8,7 procent | Automotive Online

Verkoop occasions stijgt in juni met 8,7 procent

Occasion • De vraagprijzen van gebruikte auto’s zijn aanzienlijk gedaald.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

In juni verkochten autobedrijven ruim 115 duizend gebruikte personenauto’s aan consumenten, een stijging van 8,7 procent ten opzichte van juni 2022. Dat meldt dataleverancier VWE. In mei steeg de verkoop van occasions nog met 5 procent.

In de eerste zes maanden dit jaar verkochten bedrijven 655.525 gebruikte personenauto’s aan consumenten. Een stijging van 3,4 procent ten opzichte van het eerste half jaar in 2022.

Consumenten onderling verkochten in juni 50.892 gebruikte auto’s. Dat is een stijging van 7,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de eerste zes maanden van 2023 verkochten consumenten onderling in totaal 303.248 occasions, een stijging van 6,4 procent vergeleken met de eerste twee kwartalen in 2022.

https://www.automotive-online.nl/product/nationaal-occasion-onderzoek-2023/

Het meest verkochte merk in de b2c-markt is Volkswagen (12.369), gevolgd door Peugeot (8.493) en Opel (7.080). 

Vraagprijs

De vraagprijzen van gebruikte auto’s zijn afgelopen maand aanzienlijk gedaald. In juni 2023 was de gemiddelde geadverteerde prijs voor een occasion 832 euro lager dan de voorgaande maand. Er zijn echter aanzienlijke prijsverschillen tussen de verschillende brandstoftypes. Dit meldt DPG Media op basis van de geadverteerde vraagprijzen op Gaspedaal.nl, AutoTrack.nl en Autowereld.nl.

Ten opzichte van mei zijn benzine-auto’s nu gemiddeld 928 euro goedkoper, diesels 239 euro goedkoper en hybride auto’s zelfs 1.380 euro goedkoper. De enige uitzondering is de elektrische auto, waarvan de prijs voor een gebruikte auto met meer dan 600 euro is gestegen. Ingrid Spierts van Gaspedaal.nl vermoedt dat de sterke daling bij benzine- en hybride auto’s te wijten is aan de aanzienlijke stijging van de brandstofprijzen.

In de nieuwste aflevering van het Restwaardejournaal worden de ontwikkelingen op de occasionmarkt besproken.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.