Geld.nl: verzekeraars hanteren soberder voorwaarden bij verkoop door particulier

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Geld.nl waarschuwt voor waardebepaling bij particuliere autoverkoop. (Foto: Shutterstock)

Bij een auto die is gekocht van een particulier of bijvoorbeeld via Marktplaats, vergoeden veel verzekeraars bij diefstal of total loss alleen de vervangingswaarde. Een volledige restitutie van het betaalde bedrag is in de voorwaarden alleen mogelijk als de auto bij een officiële merkdealer of aangesloten Bovag-bedrijf is gekocht. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de verzekeringsvoorwaarden van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

“Dit betekent dat er een grote groep is die misschien niet het bedrag vergoed krijgen dat ze verwachten”, aldus Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Volgens de inventarisatie  stelt de helft van de 21 onderzochte verzekeraars de genoemde eis voor de zogenoemde aanschafwaarderegeling. Verzekeraars die de aanschafwaarde niet vergoeden (bijvoorbeeld Allianz, Inshared of Unigarant) in geval van een particuliere aankoop, geven aan dat de waardebepaling en autogegevens bij de verkoop tussen particulieren minder betrouwbaar is.

De meeste verzekeraars bepalen de waardebepaling van een auto op basis van de Bovag of ANWB-koerslijst.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Geld.nl: verzekeraars hanteren soberder voorwaarden bij verkoop door particulier | Automotive Online

Geld.nl: verzekeraars hanteren soberder voorwaarden bij verkoop door particulier

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Geld.nl waarschuwt voor waardebepaling bij particuliere autoverkoop. (Foto: Shutterstock)

Bij een auto die is gekocht van een particulier of bijvoorbeeld via Marktplaats, vergoeden veel verzekeraars bij diefstal of total loss alleen de vervangingswaarde. Een volledige restitutie van het betaalde bedrag is in de voorwaarden alleen mogelijk als de auto bij een officiële merkdealer of aangesloten Bovag-bedrijf is gekocht. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de verzekeringsvoorwaarden van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

“Dit betekent dat er een grote groep is die misschien niet het bedrag vergoed krijgen dat ze verwachten”, aldus Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Volgens de inventarisatie  stelt de helft van de 21 onderzochte verzekeraars de genoemde eis voor de zogenoemde aanschafwaarderegeling. Verzekeraars die de aanschafwaarde niet vergoeden (bijvoorbeeld Allianz, Inshared of Unigarant) in geval van een particuliere aankoop, geven aan dat de waardebepaling en autogegevens bij de verkoop tussen particulieren minder betrouwbaar is.

De meeste verzekeraars bepalen de waardebepaling van een auto op basis van de Bovag of ANWB-koerslijst.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.