Renault Group maakt 1,6 miljard euro winst

Renault • Door een verlies van 2,3 miljard op de Russische activiteiten blijft er onder de streep een verlies van 700 miljoen euro over.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(foto: Renault)

Renault Group heeft afgelopen jaar 1,6 miljard euro winst gemaakt met haar lopende activiteiten. Het afstoten van de Russische operatie kost het bedrijf echter 2,3 miljard euro. De Franse autofabrikant lijdt hierdoor een verlies van 700 miljoen euro. Vorig jaar stond er een winst van 967 miljoen euro in de boeken. Dit laat Renault in een verklaring weten.

De omzet van Renault Group groeide in 2022 met 11,4 procent naar 46,4 miljard euro terwijl de operationele marge toenam van 1,2 miljard euro in 2021 naar 2,6 miljard euro (5,6% van de omzet) in 2022. Verder rapporteert Renault een ‘record operationele marge automotive per voertuig’.

Recordniveau

Ook zijn de orderboeken volgens het bedrijf op recordniveau. De retailverkoop in de vijf belangrijkste Europese landen (Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk) ging 9 procentpunten omhoog naar 67 procent.

Vooral de Renault Megane E-tech electric doet het goed. In 2022 verkocht Renault ruim 33 duizend exemplaren nadat het model halverwege het jaar is geïntroduceerd. Van de elektrische Dacia Spring wist Renault 75 procent meer auto’s te verkopen tot een totaal van 48.900 auto’s. Wel verkocht Renault in 2022 bijna 6 procent minder auto’s.

Ondanks de goede resultaten drong ceo Luca de Meo er recent bij EU-leiders op aan om een concurrerend industriebeleid voor de autoindustrie op te zetten.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Was jarenlang werkzaam als freelancer voor Automobiel Management en kwam in 2019 in dienst bij ProMedia als vaste redacteur. Sinds 2022 schrijft hij onder meer voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Bijt zich nu vast in de dossiers aftermarket en bedrijfsauto's.