‘Saudi Aramco neemt 10% aandeel in ICE-divisie Renault-Geely’

Renault • Eerder was er sprake van dat de oliemaatschappij 20 procent zou kopen.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Een verbrandingsmotor van Renault (Foto: Shutterstock)

Saudi Aramco, de grootste oliemaatschappij ter wereld, gaat een belang van 10 procent kopen in Horse Powertrain. Dat is de joint venture van Renault en Geely op het gebied van  verbrandingsmotoren. Horse wordt ingeschat op een waarde van circa 7,4 miljard euro. Dit meldt het financieel persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Renault, Geely en Saudi Aramco weigerden commentaar te geven.

Na de overeenkomst, die volgens Bloomberg binnen enkele dagen getekend wordt, blijven Renault en Geely elk ongeveer 45 procent eigenaar van Horse Powertrain. Dat is de divisie die er speciaal op gericht is om verbrandingsmotoren en hybride aandrijflijnen te ontwikkelen en bouwen. Horse zal 17 fabrieken en zo’n 19 duizend werknemers hebben. Het bedrijf gaat jaarlijks meer dan 5 miljoen verbrandingsmotoren, hybride en plug-in hybride aandrijflijnen leveren voor de merken van Renault en Geely.

Saudi Aramco kondigde vorig jaar al aan dat het in de joint venture wilde investeren. Volgens Bloomberg was er toen sprake van een aandeel van 20 procent. Het is niet bekend waarom het aandeel nu is verlaagd tot 10 procent.

Saudi Aramco is een staatbedrijf. Het verkocht eerder deze maand voor 11,2 miljard dollar aandelen om geld vrij te maken voor zeer diverse investeringen.

Vanaf 2035 is de verkoop van nieuwe personenauto’s met verbrandingsmotor binnen de EU grotendeels verboden.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

‘Saudi Aramco neemt 10% aandeel in ICE-divisie Renault-Geely’ | Automotive Online

‘Saudi Aramco neemt 10% aandeel in ICE-divisie Renault-Geely’

Renault • Eerder was er sprake van dat de oliemaatschappij 20 procent zou kopen.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Een verbrandingsmotor van Renault (Foto: Shutterstock)

Saudi Aramco, de grootste oliemaatschappij ter wereld, gaat een belang van 10 procent kopen in Horse Powertrain. Dat is de joint venture van Renault en Geely op het gebied van  verbrandingsmotoren. Horse wordt ingeschat op een waarde van circa 7,4 miljard euro. Dit meldt het financieel persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Renault, Geely en Saudi Aramco weigerden commentaar te geven.

Na de overeenkomst, die volgens Bloomberg binnen enkele dagen getekend wordt, blijven Renault en Geely elk ongeveer 45 procent eigenaar van Horse Powertrain. Dat is de divisie die er speciaal op gericht is om verbrandingsmotoren en hybride aandrijflijnen te ontwikkelen en bouwen. Horse zal 17 fabrieken en zo’n 19 duizend werknemers hebben. Het bedrijf gaat jaarlijks meer dan 5 miljoen verbrandingsmotoren, hybride en plug-in hybride aandrijflijnen leveren voor de merken van Renault en Geely.

Saudi Aramco kondigde vorig jaar al aan dat het in de joint venture wilde investeren. Volgens Bloomberg was er toen sprake van een aandeel van 20 procent. Het is niet bekend waarom het aandeel nu is verlaagd tot 10 procent.

Saudi Aramco is een staatbedrijf. Het verkocht eerder deze maand voor 11,2 miljard dollar aandelen om geld vrij te maken voor zeer diverse investeringen.

Vanaf 2035 is de verkoop van nieuwe personenauto’s met verbrandingsmotor binnen de EU grotendeels verboden.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.