Moke International heeft nieuwe eigenaar

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
In totaal zijn er ongeveer 50.000 ‘Mini Moke’s’ gemaak. (Foto: Shutterstock)

 

De Canadese EV Technology Group koopt voor 55 miljoen dollar nog eens 50 procent van de aandelen van Moke International. Hiermee krijgt het bedrijf een meerderheidsbelang van 67,6 procent in de Britse autofabrikant. In de deal is ook de mogelijkheid opgenomen om 100 procent van de aandelen te kopen. De overnamesom zou dan op 120 miljoen dollar komen, meldt EVT Group. 

Alec Issigonis

EVT Group is een start-up en noemt zichzelf een bedrijf dat ‘iconische merken de elektrische revolutie wil binnenleiden’. Moke was vooral bekend in de jaren ‘60 van de vorige eeuw met Jeep-achtige open autootjes geïnspireerd op de klassieke Mini. Dat was geen toeval, de ontwerper van de Moke was Sir Alec Issigonis die tevens verantwoordelijk was voor het ontwerp van de Austin Mini. In totaal zijn er ongeveer 50 duizend ‘Mini Moke’s’ gemaakt. 

Elektrisch

Moke International bracht in 2018 het merk opnieuw op de markt, nadat in de jaren ‘80 het laatste exemplaar van de band rolde in Portugal. Onlangs werd besloten alleen nog maar elektrische voertuigen te maken. De eerste exemplaren daarvan komen deze zomer op de markt. Reserveringen komen vooral uit het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, traditioneel twee van de grootste markten in Europa. EVT Group heeft daarnaast plannen de autootjes ook in de VS op de markt te brengen.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.