Grotere subsidiepot voor EV-aanschaf gaat maar langzaam op

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Er is nog ruim 25 miljoen euro in de subsidiepot beschikbaar voor een nieuwe EV. (Foto: Shutterstock(

In tegenstelling tot vorig jaar, toen de subsidiepot voor nieuwe auto’s binnen één dag leeg was, is er voor 2022 nu nog ongeveer een derde van de totale subsidiepot beschikbaar. Vorig jaar zat er 14,4 miljoen euro in de subsidiepot, dit jaar is dat 71 miljoen euro. Daar is nu nog 25,3 miljoen euro van beschikbaar, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Kopers kunnen dit jaar 3.350 euro subsidie op een EV krijgen; er kunnen nu dus nog zo’n 7.500 mensen een nieuwe EV aanschaffen. Overigens merkt de dienst op dat nog niet alle subsidieaanvragen voor nieuwe EV’s zijn beoordeeld.

“Het kabinet heeft voor de komende jaren gelukkig extra geld uitgetrokken en het subsidiebedrag per nieuwe auto verlaagd van 4.000 naar 3.350 euro”, reageert Bovag-woordvoerder Paul de Waal. “Hierdoor kunnen meer mensen gebruik maken van de subsidie. We zien een serieuze doorbraak van EV’s en groei in de nieuwverkoop van EV’s. Dat is ook terug te zien in de registraties.”

Ook zorgt de subsidie er, volgens Bovag en RAI Vereniging, voor dat er meer particulieren een elektrische auto kiezen. In de periode 2012-2019 was zo’n 12 procent van de EV-koper een particulier, vorig jaar was dit 21 procent.

Beoordeeld

Voor elektrische occasions is de subsidie dit jaar 2.000 euro. Er zit in deze pot 20,4 miljoen euro, daar is nog zo’n 10 miljoen euro van beschikbaar. In de eerste twee maanden van 2022 zijn er zo’n 9 duizend occasion-EV’s verkocht, 4,4 procent van de totale occasionverkoop door autobedrijven aan particulieren. Vorig jaar werden er in de eerste twee maanden zo’n 4.500 occasion-EV’s aan consumenten verkocht (2,2% van het totaal), blijkt uit RDC-cijfers. De subsidie voor een gebruikte elektrische auto bedraagt 2.000 euro.

Bovag verwacht dat beide potten aan het eind van dit jaar leeg zijn.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.