Stern boekt kleine winst en gaat ‘scherpe keuzes maken’ in merken en vestigingen

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Stern voert twintig merken, waaronder Seat. (Foto: Stern Groep)

Stern Groep gaat scherpe keuzes maken ten aanzien van merken en vestigingen, de bezetting op de vestigingen en de overheadkosten. Dat meldt het bedrijf bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. De dealerholding boekte een nettowinst van 26,2 miljoen euro, mede dankzij de verkoop van Stern Lease. Exclusief de lease-activiteiten daalde de omzet met 5,2 procent naar 730 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van de verkoop van Renault-vestigingen in Amsterdam en het sluiten van twee Vireo-vestigingen. De nettowinst steeg in de eerste negen maanden van -0,4 miljoen naar 0,9 miljoen euro. 

Plan

Stern-topman Henk van der Kwast stelt dat na de verkoop van de leasetak, het meest winstgevende bedrijf van Stern Groep, het noodzakelijk is om de financiële performance van vooral de dealerbedrijven te verbeteren. “In het licht van de meest relevante markttrends is voor de voort te zetten activiteiten van Stern Groep een evenwichtig plan ontwikkeld voor de komende drie jaar. Efficiënter werken, schaalvoordelen, kostenverlaging en investering in digitale oplossingen moeten leiden tot structurele verbetering van het rendement.”

Hij sluit daarbij harde maatregelen niet uit. “Om te kunnen profiteren van efficiency en schaalvoordelen is grip op de kosten essentieel. Dit geldt vooral voor de verkoopactiviteiten. De omzet en marge uit verkoop staan al enige tijd onder druk. Dat vraagt om scherpe keuzes ten aanzien van merken en vestigingen, de bezetting op de vestigingen en de overheadkosten.”

Mango dicht

Stern voerde de afgelopen maanden gesprekken met een partij die geïnteresseerd was in het overnemen van de scootmobiel activiteiten van Mango Mobility. Deze gesprekken hebben niet geresulteerd in een verkoop. Vervolgens is begin oktober 2019 besloten om op 2 vestigingen na alle overige Mango Mobility scootmobiel vestigingen te sluiten. De werknemers zijn waar mogelijk herplaatst binnen Stern. Met de niet herplaatste medewerkers met een vast dienstverband is inmiddels overeenstemming bereikt over beëindiging van de arbeidsovereenkomst in 2019. Om hoeveel medewerkers het gaat, meldt Stern niet. In totaal nam het aantal arbeidsplaatsen dit jaar met tachtig af (exclusief de medewerkers van verkochte activiteiten).

Verbetering

Stern handhaaft de eerder uitgesproken verwachting voor geheel 2019 ten aanzien van de verbetering van het operationele resultaat van de doorgaande activiteiten. “De effecten van het eind 2018 ingezette kostenbesparingsprogramma bij Dealergroep Stern en bij de overhead zijn nu al materieel en zullen de komende maanden nog duidelijker zichtbaar worden”, schrijft het bedrijf. Lees ook het interview met Henk van der Kwast: ‘Er gaat geen uitverkoop plaatsvinden.’

“Al deze ontwikkelingen samen genomen geven het vertrouwen dat de operationele resultaten van de voort te zetten activiteiten in 2019 duidelijk beter zullen uitvallen dan in 2018. Voor 2020 wordt verdere verbetering van de operationele resultaten verwacht.”

 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Stern boekt kleine winst en gaat ‘scherpe keuzes maken’ in merken en vestigingen | Automotive Online

Stern boekt kleine winst en gaat ‘scherpe keuzes maken’ in merken en vestigingen

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Stern voert twintig merken, waaronder Seat. (Foto: Stern Groep)

Stern Groep gaat scherpe keuzes maken ten aanzien van merken en vestigingen, de bezetting op de vestigingen en de overheadkosten. Dat meldt het bedrijf bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. De dealerholding boekte een nettowinst van 26,2 miljoen euro, mede dankzij de verkoop van Stern Lease. Exclusief de lease-activiteiten daalde de omzet met 5,2 procent naar 730 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van de verkoop van Renault-vestigingen in Amsterdam en het sluiten van twee Vireo-vestigingen. De nettowinst steeg in de eerste negen maanden van -0,4 miljoen naar 0,9 miljoen euro. 

Plan

Stern-topman Henk van der Kwast stelt dat na de verkoop van de leasetak, het meest winstgevende bedrijf van Stern Groep, het noodzakelijk is om de financiële performance van vooral de dealerbedrijven te verbeteren. “In het licht van de meest relevante markttrends is voor de voort te zetten activiteiten van Stern Groep een evenwichtig plan ontwikkeld voor de komende drie jaar. Efficiënter werken, schaalvoordelen, kostenverlaging en investering in digitale oplossingen moeten leiden tot structurele verbetering van het rendement.”

Hij sluit daarbij harde maatregelen niet uit. “Om te kunnen profiteren van efficiency en schaalvoordelen is grip op de kosten essentieel. Dit geldt vooral voor de verkoopactiviteiten. De omzet en marge uit verkoop staan al enige tijd onder druk. Dat vraagt om scherpe keuzes ten aanzien van merken en vestigingen, de bezetting op de vestigingen en de overheadkosten.”

Mango dicht

Stern voerde de afgelopen maanden gesprekken met een partij die geïnteresseerd was in het overnemen van de scootmobiel activiteiten van Mango Mobility. Deze gesprekken hebben niet geresulteerd in een verkoop. Vervolgens is begin oktober 2019 besloten om op 2 vestigingen na alle overige Mango Mobility scootmobiel vestigingen te sluiten. De werknemers zijn waar mogelijk herplaatst binnen Stern. Met de niet herplaatste medewerkers met een vast dienstverband is inmiddels overeenstemming bereikt over beëindiging van de arbeidsovereenkomst in 2019. Om hoeveel medewerkers het gaat, meldt Stern niet. In totaal nam het aantal arbeidsplaatsen dit jaar met tachtig af (exclusief de medewerkers van verkochte activiteiten).

Verbetering

Stern handhaaft de eerder uitgesproken verwachting voor geheel 2019 ten aanzien van de verbetering van het operationele resultaat van de doorgaande activiteiten. “De effecten van het eind 2018 ingezette kostenbesparingsprogramma bij Dealergroep Stern en bij de overhead zijn nu al materieel en zullen de komende maanden nog duidelijker zichtbaar worden”, schrijft het bedrijf. Lees ook het interview met Henk van der Kwast: ‘Er gaat geen uitverkoop plaatsvinden.’

“Al deze ontwikkelingen samen genomen geven het vertrouwen dat de operationele resultaten van de voort te zetten activiteiten in 2019 duidelijk beter zullen uitvallen dan in 2018. Voor 2020 wordt verdere verbetering van de operationele resultaten verwacht.”

 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.