‘Onbekende bieder bood circa 118 miljoen euro voor Stern Groep’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het bod ligt tussen de 12 en 15 procent boven de huidige koers. (Foto: Shutterstock)

De onbekende bieder die eerder dit jaar een vijandig bod op Stern heeft uitgebracht, bood rond de 20,50 á 21 euro per aandeel. Diverse goed geïnformeerde bronnen melden aan Automotive dat dealerholding Van Mossel deze ‘onbekende bieder’ is. Of Van Mossel zelf de bieding heeft gedaan of dat het via een derde partij is verlopen, is onbekend. Topman Eric Berkhof geeft geen commentaar.

Het bod zou goed zijn voor een waardering van ongeveer 118 miljoen euro; dat is tussen de 12 en 15 procent boven de huidige beurswaarde. De koers van Stern stond vanochtend op 18,20 euro. De waarde van het bedrijf schommelt al weken rond de 106 miljoen euro. De bieding is nog fors onder de intrinsieke waarde van het aandeel, die volgens het jaarverslag van Stern boven de 25 euro per aandeel ligt.

ALD Automotive

Stern meldde in april dat het een bod van een niet nader genoemde partij had afgeslagen omdat het bedrijf in het bod geen aanknopingspunten zag voor verdere onderhandelingen. Het bedrijf had al overeenstemming bereikt met leasemaatschappij ALD voor de verkoop van de leaseportefeuille van 13 duizend contracten, voor 80 miljoen euro (inclusief het eigen vermogen van Stern Lease). Een verkoop van het volledige bedrijf had deze overeenkomst teniet gedaan.Lees hier een interview met Henk van der Kwast over de verkoop van Stern Lease.

Morgen staat er een aandeelhoudersvergadering gepland. Stern-ceo Henk van der Kwast liet eerder weten vertrouwen te hebben dat de aandeelhouders de deal steunen. De verkoop is goed voor een boekwinst van 23 miljoen euro. De directie van Stern stelt een superdividend van 2,50 per aandeel voor (er staan 5,7 miljoen aandelen uit) na goedkeuring en nogmaals één euro bij de closing van de deal. Het resterende deel wordt toegevoerd aan de reserves. Mocht er volgend jaar ‘oversolvabiliteit’ zijn, dan volgt er nog een derde ALD-gerelateerde dividend-uitkering.

Vote of confidence

Zakenbank NIBC verlaagde deze week zijn koersdoel voor Stern van 27 naar 25,30 euro. “De 27 euro was gebaseerd op 20 euro voor de leasedivisie en 7 euro voor de rest van het bedrijf en die eerste is wat lager geworden door de deal met ALD “, meldt analist Edwin de Jong van NIBC, dat Stern als klant heeft.

Ook De Jong hoort het bedrag van ‘low twenties per aandeel’ in de markt. Zou hij bij dat bod zijn gaan praten met de biedende partij? “Dat is lastig te zeggen. Ik ga ervan uit dat Henk van der Kwast voldoende steun geniet van zijn grootaandeelhouders.” De stemming morgen ziet hij als een vote of confidence. “Vertrouwen de aandeelhouders erop dat Van der Kwast de marges, die blijvend onder druk staan, weer op peil krijgt. Die marges zijn een behoorlijk pijnpunt.” Het rendement van Stern kwam in 2018 uit op 0,3% (voor belasting, inclusief de 11 miljoen euro winst die de leasetak realiseerde).

In de afgelopen jaren kwam de beurskoers van Stern op een paar maanden na nooit boven de 20 euro, ziet ook De Jong. Het is de vraag bij welke hoogte van een eventueel bod aandeelhouders het interessant vinden om te gaan praten met de mogelijke bieder”, zegt De Jong.

Stern – dat nabeurs met de kwartaalcijfers komt –  wil niet reageren. De aandeelhouders zijn ook om een reactie gevraagd.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

‘Onbekende bieder bood circa 118 miljoen euro voor Stern Groep’ | Automotive Online

‘Onbekende bieder bood circa 118 miljoen euro voor Stern Groep’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het bod ligt tussen de 12 en 15 procent boven de huidige koers. (Foto: Shutterstock)

De onbekende bieder die eerder dit jaar een vijandig bod op Stern heeft uitgebracht, bood rond de 20,50 á 21 euro per aandeel. Diverse goed geïnformeerde bronnen melden aan Automotive dat dealerholding Van Mossel deze ‘onbekende bieder’ is. Of Van Mossel zelf de bieding heeft gedaan of dat het via een derde partij is verlopen, is onbekend. Topman Eric Berkhof geeft geen commentaar.

Het bod zou goed zijn voor een waardering van ongeveer 118 miljoen euro; dat is tussen de 12 en 15 procent boven de huidige beurswaarde. De koers van Stern stond vanochtend op 18,20 euro. De waarde van het bedrijf schommelt al weken rond de 106 miljoen euro. De bieding is nog fors onder de intrinsieke waarde van het aandeel, die volgens het jaarverslag van Stern boven de 25 euro per aandeel ligt.

ALD Automotive

Stern meldde in april dat het een bod van een niet nader genoemde partij had afgeslagen omdat het bedrijf in het bod geen aanknopingspunten zag voor verdere onderhandelingen. Het bedrijf had al overeenstemming bereikt met leasemaatschappij ALD voor de verkoop van de leaseportefeuille van 13 duizend contracten, voor 80 miljoen euro (inclusief het eigen vermogen van Stern Lease). Een verkoop van het volledige bedrijf had deze overeenkomst teniet gedaan.Lees hier een interview met Henk van der Kwast over de verkoop van Stern Lease.

Morgen staat er een aandeelhoudersvergadering gepland. Stern-ceo Henk van der Kwast liet eerder weten vertrouwen te hebben dat de aandeelhouders de deal steunen. De verkoop is goed voor een boekwinst van 23 miljoen euro. De directie van Stern stelt een superdividend van 2,50 per aandeel voor (er staan 5,7 miljoen aandelen uit) na goedkeuring en nogmaals één euro bij de closing van de deal. Het resterende deel wordt toegevoerd aan de reserves. Mocht er volgend jaar ‘oversolvabiliteit’ zijn, dan volgt er nog een derde ALD-gerelateerde dividend-uitkering.

Vote of confidence

Zakenbank NIBC verlaagde deze week zijn koersdoel voor Stern van 27 naar 25,30 euro. “De 27 euro was gebaseerd op 20 euro voor de leasedivisie en 7 euro voor de rest van het bedrijf en die eerste is wat lager geworden door de deal met ALD “, meldt analist Edwin de Jong van NIBC, dat Stern als klant heeft.

Ook De Jong hoort het bedrag van ‘low twenties per aandeel’ in de markt. Zou hij bij dat bod zijn gaan praten met de biedende partij? “Dat is lastig te zeggen. Ik ga ervan uit dat Henk van der Kwast voldoende steun geniet van zijn grootaandeelhouders.” De stemming morgen ziet hij als een vote of confidence. “Vertrouwen de aandeelhouders erop dat Van der Kwast de marges, die blijvend onder druk staan, weer op peil krijgt. Die marges zijn een behoorlijk pijnpunt.” Het rendement van Stern kwam in 2018 uit op 0,3% (voor belasting, inclusief de 11 miljoen euro winst die de leasetak realiseerde).

In de afgelopen jaren kwam de beurskoers van Stern op een paar maanden na nooit boven de 20 euro, ziet ook De Jong. Het is de vraag bij welke hoogte van een eventueel bod aandeelhouders het interessant vinden om te gaan praten met de mogelijke bieder”, zegt De Jong.

Stern – dat nabeurs met de kwartaalcijfers komt –  wil niet reageren. De aandeelhouders zijn ook om een reactie gevraagd.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.